Arhiva 27.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

NOGOMETNE SUTKINJE: Lana Vidović iz Palovca

Utakmica počela tek kad su me dobro ‘odmjerili’

Šesnaestogodišnja Lana Vidović iz Palovca nova je nogometna sutkinja koja je proteklog proljeća odradila svoju prvu sudačku sezonu. Još od ranog djetinjstva nestrpljivo je čekala da navrši 16 godina kako bi mogla pristupiti polaganju sudačkog ispita i suvereno (za)vladati sportom koji toliko voli.
- U Međimurju nikada nije bilo dovoljno ženskih klubova te nisam mogla trenirati nogomet. Trenutno postoji samo jedan ženski klub, i to u Goričanu. Zato sam još u ranom djetinjstvu odlučila postati nogometna sutkinja čim budem mogla. To sam strpljivo čekala. Ispit mi nije bio nimalo težak jer odavno poznajem pravila u tom sportu. Odrasla sam u obitelji u kojoj su nogomet i rukomet omiljena zabava. Svake nedjelje s roditeljima odlazim na nogometne utakmice, a naš palovski Dinamo nam je u srcu i redovito bodrimo igrače. Proteklog proljeća su mama i tata prisustvovali gotovo svakoj utakmici koju sam sudila, bilo da je riječ o limačima, mlađim ili starijim pionirima te seniorima s kojima sam radila kao pomoćni sudac - kaže Lana.
NADAO SAM SE DA ĆE ODUSTATI
- Supruga Gordana i ja nismo bili oduševljeni Laninom željom da postane nogometna sutkinja samo zbog toga što dio navijača zna biti neugodan te iz gledališta dobacivati i vrlo neprimjerene opaske. Nismo joj branili, ali sam se nadao da će je prva suđenja i prva galama iz gledališta pokolebati te da će odustati. Međutim, čvrsta je u svojoj namjeri i uopće je ne smetaju povici, čak ni onda kad su bezobrazni. Vrlo je ustrajna u svojoj želji. Žao mi je što postoje takvi navijači koji prljaju ovako lijep sport kakav je nogomet i koji su kadri psovati suce. Gordana, Lana i ja godinama smo vatreni navijači našeg Dinama za koji sam nekada pomalo i sam igrao, međutim, u nogometu treba znati uživati. Vatreno se može navijati i bez vrijeđanja i psovki. Iskrene zaljubljenike u nogomet prepoznat ćete po tome što dolaze bodriti svoj klub i nakon poraza. Također mi je žao što ženski nogomet nije toliko popularan i što ga se pomalo i omalovažava. To je velika pogreška jer je ženski nogomet atraktivniji i nježniji od muškog - rekao nam je Lanin otac Stjepan Vidović.
ŽENE ČUPAJU KOSU,
DEČKI LOME NOGE
Lana se s očevom konstatacijom ne slaže:
- Nije ženski nogomet baš tako nježan kao što moj tata misli. Žene u žaru borbe i želje za pobjedom znaju dobro počupati jedna drugoj kosu, dok su dečki u stanju jedan drugom lomiti noge - uz smijeh dodaje mlada sutkinja koja će u jesen krenuti u 3. razred u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu.
Roditelji su pozorno, iz blizine, pratili prva Lanina suđenja i zbog sigurnosti svoje kćerke, no iznimno negativnih iskustava nisu imali:
- Povici navijača upućenih Lani uglavnom su se odnosili na njezine sudačke odluke s kojima se nisu slagali, a najviše dilema javlja se kod dosuđivanja off sidea - dodaje tata Stjepan.
- Povici iz publike naljute me jedino kad ih izvikuju oni koji nemaju pojma o nogometnim pravilima. A takvi najviše i viču. Međutim, to me uopće ne dekoncentrira. Ni iz utakmica seniora u kojima sam bila pomoćni sudac nemam negativnih iskustava: glavni suci i delegati su mi uvijek pomagali i trudili se da se osjećam ugodno. Što se tiče igrača, oni se vole šaliti kad vide sutkinju na terenu, pa je bilo i slučajeva da je početak utakmice malo kasnio dok su me “dobro razgledali”. Ni to mi nije neugodno, već vrlo zabavno. S obzirom da je to posao koji volim, nikada nisam imala ni trunčicu treme. Jedva čekam jesen, da ponovo istrčim na teren i sama zaradim džeparac - kaže Lana.
DA MI JE U MIRU GLEDATI TEKMU
U domu obitelji Vidović sport je prvi izbor na televiziji.
- Ljudi griješe kad misle da su muškarci najtemperamentniji navijači. Moja supruga i Lana su toliko glasne navijačice da bih ih najradije izbacio iz sobe kad pratimo neku utakmicu, da je u miru odgledam do kraja. Poslije Laninog suđenja, već u automobilu riješimo sve dileme jer Gordana i Lana odmah krenu sa žestokom raspravom u koju, naravno, uvuku i mene - kaže Stjepan.
Mlada nogometna sutkinja je omiljena i u društvu svojih vršnjaka jer uvažavaju njezino znanje, pa joj je s dečkima nogomet prva tema:
- Kad provodim slobodno vrijeme s prijateljicama, trudim se da ih ne davim s nogometom jer znam da ih to uopće ne zanima. Ali, pokazale su se pravim prijateljicama jer su došle na moje prve sudačke utakmice - dodaje Lana.
Željka Drljić

Izvor: 2935