Arhiva 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Ivan Cerovec namještao si je milijune!

NOVA AFERA HDZ-ovih PODUZETNIKA:

Šefovi u Hrvatskim vodama, među kojima i Ivan Cerovec iz Miklavca, u svoje privatne tvrtke prelijevali milijunske poslove

Ključni ljudi Hrvatskih voda prelijevali su milijunske poslove u svoje privatne tvrtke i tako se bogatili, tvrdi splitski dnevnik Slobodna Dalmacija, a među prozvanima je i Ivan Cerovec iz Miklavca, voditelj varaždinske ispostave Hrvatskih voda.
Cerovec je bio HDZ-ov član Poglavarstva Međimurske županije, voditelj Hrvatskih voda u Čakovcu, a prije nekoliko godina postao je šef varaždinske ispostave.
Nakon privatizacije Hidrotehnike (u zadnjoj tranši, prije otprilike godinu dana, Županija je svoj udio prodala malim dioničarima, za što je Hidrotehnika uzela kredit koji još i danas otplaćuje), Cerovec je s 19 posto dionica postao najveći pojedinačni vlasnik Hidrotehnike. Sada mu se na dušu stavlja suradnja “njegove” tvrtke Hidrotehnika iz Savske Vesi i Hrvatskih voda, u kojima zauzima visoku poziciju, na milijunskim poslovima.
Većinu je poslova Hidrotehnika od Hrvatskih voda dobivala bez javnog natječaja, a prema pisanju Slobodne Dalmacije, Cerovec to pravda činjenicom što Hidrotehnika do tada nije bila u potpunosti privatizirano poduzeće.
Voditelj varaždinske ispostave Hrvatskih voda u Slobodnoj je precizirao da su Hidrotehnici na temelju licence dobivene od Ministarstva izravno povjeravani poslovi obrane od poplava i redovito održavanje, ali da nakon potpune privatizacije i ti poslovi idu na natječaj.
Osnovno je pitanje je li bilo “namještanja” poslova Hidrotehnici budući da je popis poslova na kojima je Hidrotehnika surađivala s Hrvatskim vodama poprilično dug.
Osim Cerovca, u sličnoj situaciji našao se i Slavko Rajnović, bivši generalni direktor Hrvatskih voda, koji je bio jedan od osnivača i dugogodišnjih suvlasnika Brane d.o.o. iz Virovitice, a svoj je udio, šest mjeseci nakon imenovanja na mjesto generalnog direktora Hrvatskih voda, prodao sinu. Brana je također radila milijunske poslove za Hrvatske vode.
Ivan Cerovec proteklog je tjedna bio u Zagrebu, pa nije mogao komentirati navode iz Slobodne Dalmacije, ali nam je potvrdio da je najveći pojedinačni vlasnik u Hidrotehnici te da je dio njegovih izjava u Slobodnoj Dalmaciji pogrešno interpretiran.
U svakom slučaju, Cerovec je obećao da će se za list Međimurje očitovati još ovaj tjedan, nakon konzultacija s nadređenima u Hrvatskim vodama.
Za to vrijeme priče o mogućim “mutnim poslovima” došle su i do Skupštine Međimurske županije, pa je na aktualnom satu zatraženo da se “izlista” koliko je poslova i u kojim iznosima Hidrotehnika sklopila s Međimurskim vodama (i Hrvatskim vodama), temeljem direktne pogodbe, od trenutka u kojem je djelomično privatizirana. Posebno će biti zanimljivo vidjeti te iznose nakon potpune privatizacije.

V.Trstenjak

Izvor: 2897