Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Nova donacija čakovečkoj bolnici

Županijska liga protiv raka zajedno je sa svojim klubovima organizirala humanitarnu akciju Zajedno protiv raka, pjesmom, plesom i modnom revijom. Na taj su način prikupljene 23 tisuće kuna, a tim novcem nabavljena su dva aparata i pripadajući pribor za aplikaciju citostatika. Primopredaju donacije ravnatelju, točnije sanacijskom upravitelju Županijske bolnice Miroslavu Horvatu, dr. med., uoči Nove godine obavio je predsjednik Lige protiv raka Hussein Saghir, dr. med.
Za tu je zgodu odabran prostor Dnevne bolnice u kojoj pacijenti oboljeli od raka primaju kemoterapiju.
- U našoj smo akciji prikupili 23.110 kuna. Za dvije pumpe izdvojili smo 17 tisuća kuna i ostatak novca utrošit ćemo za sisteme koji su za to potrebni. Pumpe će pacijentima omogućiti aplikaciju kemoterapije kod kuće jer se u njih stavlja citostatik koji se potom dozirano pušta u organizam, a bit je u tome da pacijent ima uređaj kod sebe. To su univerzalne pumpe koje su mogu koristiti za sve maligne bolesti. Nama je u Ligi protiv raka važno da sve naše akcije budu usmjerene na poboljšanje kvalitete brige o oboljelima, a nesumnjivo je da će donirane pumpe to omogućiti jer će pacijenti primati kemoterapiju u njima bliskom prostoru, kod kuće, ističe dr. H. Saghir. Kako ističe glavna sestra Dnevne bolnice Božena Kapitarić, za korištenje pumpe nužno je da pacijenti imaju sistem koji se, uglavnom, stavlja na ruku, pa tako već imaju kandidata.
- Pacijenti koji primaju kemoterapiju imaju sistem na ruci na koji se priključuje uređaj za aplikaciju kemoterapije ovdje, u bolnici. Imamo već kandidata koji bi mogao pumpom dobivati lijek i u kratkom roku počet ćemo s primjenom, istaknula je Božena Kapitarić u trenutku primopredaje donacije.
Kemoterapiji novi prostor
Sanacijskog upravitelja Miroslava Horvata, dr. med., pitali smo o prostornim uvjetima Dnevne bolnice s obzirom da u njoj istodobno bivaju zbrinuti različiti profili bolesnika, uključujući i one koji primaju kemoterapiju.
- Dnevna je bolnica podijeljena na kemo i ostale pacijente. Sa stručnog aspekta, to nije adekvatno i zato smo kandidirali projekt koji rješava to pitanje, za koji nam je iz decentraliziranih sredstava odobreno 700 tisuća kuna. Dakle, odvojit ćemo Dnevnu bolnicu od kemoterapije. Oformili smo povjerenstvo koje se bavi pitanjem prostora za tu namjenu, sagledava popunjenost nekih djelatnosti, odjela i odsjeka jer, uvjereni smo da ima prostora za malo drugačije poslagivanje stvari. Sigurno je da ćemo u 2014. godini to odraditi, ističe dr. Horvat.
Županijska bolnica Čakovec zbrinjava jedan od najvećih postotaka pacijenata sa svog područja, oko 90 posto - što je, u usporedbi s ostalim županijama, pri samom vrhu Hrvatske. Nesumnjiv je značaj ovdašnje bolnice za Županiju i cijelo područje jer zbrinjava sve potrebe, pa zapravo mali broj pacijenata odlazi u druge ustanove. Na to se neminovno nadovezuje pitanje organizacijskih promjena o kojima se ovih dana u javnosti govori, o spajanju bolnica, konkretno - naše i varaždinske.
- Dosadašnjim radom smo, nadam se, opravdali postojanje i opseg posla koji obavljamo. Vjerujem da organizacijske promjene neće dovesti do lošije zdravstvene zaštite, dapače, mislim da će se ona u nekim segmentima poboljšati u dostupnosti i kvaliteti. ŽB Čakovec je bolnica visoke razine. Što se tiče struke, danas imamo oko 130 specijalista i taj broj iz godine u godinu raste. Ovih smo dana raspisali natječaj za 14 novih specijalizacija, pa se čak bojim da nećemo imati dovoljno kandidata za sve popune. Ekipiranost nije u pitanju, a prostorni su uvjeti odlični, odgovara sanacijski upravitelj Miroslav Horvat.
Oprema bolnice se zanavlja. Tijekom 2013. godine kupljeno je više novih uređaja, poput videogastroskopa, respiratora i sitnih aparata.
- Godinama nam je boljka CT uređaj. Očekujem da će se početkom 2014. relizirati nabava jer natječaj smo već proveli i u tijeku je žalbeni postupak. Nakon rješenja Komisije za žalbe, znat ćemo više.
A. Ličanin

Sve pohvale Dnevnoj bolnici
Josip Matulin (Donji Vidovec): Pohvalio bih rad liječnika i medicinskog osoblja u Dnevnoj bolnici jer su mi borbu s rakom uvelike olakšali svojim nesebičnim pristupom. Siguran sam u njihovu stručnost i, zahvaljujući njima, dolazak na kemoterapiju daje mi vjeru u izlječenje. (l)

Onkoloških pacijenata
sve je više
Miroslav Horvat, dr. med.: Županijska liga protiv raka i pridruženi klubovi svake godine nešto doniraju, a onkoloških pacijenata, nažalost, ima sve više. Godišnje u prostorima Dnevne bolnice apliciramo po 2.500 kemoterapija. To dovoljno govori da su potrebe za ovim vidom liječenja velike. (l)

Na nama
je da
omogućimo kvalitetno liječenje
Hussein Saghir, dr. med.: Godišnje se otkriva 50 do 60 oboljenja od raka dojke i otprilike isti broj oboljelih od drugih oblika raka. Ugrubo, te su brojke “tipične” za nacionalnu. Pratimo statistiku Hrvatske i uviđamo da smo po broju malignih pacijenata na razini zapadnoeuropskih zemalja. Incidenciju ne možemo smanjiti, raka će biti, ali naš je zadatak da ga otkrijemo na vrijeme i omogućimo kvalitetno liječenje, u nekim situacijama i izlječenje. (l)

U subotu, 18. siječnja i u Čakovcu je, u organizaciji Županijske lige protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo, obilježen Dan mimoza (u okviru Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice). Trgom Republike mirisale su dubrovačke mimoze koje su začas i planule te su organizatori i ovaj put ostvarili ciljeve - prikupili novac za daljnje aktivnosti i nabavku medicinske opreme te podsjetili na važnost redovitih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka. Podsjetimo, od 2012. godine u Hrvatskoj se provodi program ranog otkrivanja raka vrata maternice te i Međimurke na svoje kućne adrese dobivaju poziv za pregled s kupovnicama. Nemojte zanemariti takve pošiljke! (žd)

Izvor: 3066