Arhiva 12.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

NOVA MREŽA HITNE POMOĆI: Pritisak urodio plodom

Građani Murskog Središća i dijela gornjeg Međimurja ipak neće ostati zakinuti za adekvatnu i pravovremenu medicinsku pomoć u slučaju hitnih stanja. To je, naime, prijetilo nakon provedene reforme hitne medicinske pomoći. Prema novopostavljenoj organizaciji hitne medicinske pomoći, u Čakovcu je uspostavljeno 5 T1 i 5 T2 timova, u Prelogu 5 T1 timova, a za područje Grada Mursko Središće i dijela gornjeg Međimurja formiran je tim pripravnosti u kojem su bili liječnici obiteljske medicine. Nakon tako postavljenog sustava, postalo je jasno da nova reforma hitne pomoći za područje Murkog Središća ne donosi poboljšanje, nego dodatno smanjuje i dotadašnji standard, pa su se na noge digli i struka i građani. Nakon snažnog javnog pritiska, u cijelu se priču uključila i lokalna politika (gradska i županijska) koja se od prvog dana - iz neznanja ili iz komocije, prema cijelom problemu postavila prilično kilavo. Kako bilo, nakon što je svima postalo jasno (unatoč početnim pokušajima da se ljude uvjeri kako će novom organizacijom hitna zapravo još bolje funkcionirati) da ovakva organizacija nema smisla, krenulo se u potpisivanje peticije, sastančenja, dopisivanje s ministrom zdravstva, Zavodom za hitnu medicinu, HZZO-om... Gradske vlasti, potpomognute načelnicima okolnih općina, zaprijetile su mirnim prosvjedima i blokadom prometnica i graničnog prijelaza Mursko Središće u trenutku u kojem će to najviše boljeti - na vrhuncu turističke sezone.
Zaposlit će se pet novih liječnika
Ministarstvo zdravlja (ne samo zbog “međimurskog slučaja”, već i propusta uočenih drugdje na terenu, nakon reforme) donijelo je novu Mrežu hitne medicinske pomoći, a obavijest o tome poslali su iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije: Obavještavamo vas da je Ministarstvo zdravlja donijelo novu Mrežu hitne medicine koja je dana 29. lipnja 2012. godine objavljena u službenom listu Narodne novine broj 71/12. Novom Mrežom hitne medicine ukinut je tim pripravnosti u Murskom Središću, a postojećih 5 timova T2 u Čakovcu preformirano je u 5 timova T1 (što znači da će se trebati zaposliti pet doktora medicine). Odmah po stupanju na snagu navedenog propisa, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije poduzet će sve radnje potrebne kako bi se opisana promjena provela u praksi, odnosno timovi pripravnosti će se ukinuti kada se formira 5 novih timova T1 u Čakovcu, kažu iz Zavoda za hitnu medicinu.
Ovom odlukom Ministarstva prihvaćen je najveći dio prigovora iz Murskog Središća, međutim, nije udovoljeno traženju da se hitna stacionira u Murskom Središću, kao što je to napravljeno u Prelogu, za donji dio Međimurja. (vt)

Izvor: 2985