Arhiva 28.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Nova škola za pse u Rakitju!

Sredinom kolovoza, uz skromnu svečanost, na polju zvanom Rakitje, nedaleko Kotoribe poznati međimurski kinolog Branko Horvat (52) iz Kotoribe otvorio je poligon za sportsku dresuru pasa po IPO programu za sportske radne pse. Prema riječima vlasnika, poligon može poslužiti i za dresuru ostalih kategorija pasa. Vrpcu je presjekao Nenad Šarić, predsjednik Kinološkog sportskog kluba Schamano iz Čakovca, jedan od vodećih hrvatskih instruktora za školovanje pasa i vodeći hrvatski kinolog.
- Mi vlasnici pasa iz Kotoribe, koji želimo da nam pas bude u nekom segmentu obučen, odlazimo u druge sredine - Koprivnicu, Varaždin, Jalkovec, a najviše u Čakovec jer tamo postoje takvi i slični poligoni. Ali, to je pedesetak kilometara u jednom smjeru i stvara velike troškove prijevoza. Zato je ovakav poligon trebalo napraviti. Dodatan razlog je i to što u našoj sredini postoji dosta vlasnika rasnih pasa koji će, vjerujem, dolaziti ovamo i raditi s njima, ali i međusobno razmjenjivati iskustva - rekao je Horvat.
Dodao je kako je preteča toga poligona bio prostor Zatalaševo na kojem su se 1986. godine počeli okupljati vlasnici pasa koji su radili na dresuri. Bilo ih je više od dvadeset.
Cijeli kompleks rezerviran za obuku i popratne sadržaje nalazi se na površini od 2.204 čhv, a sam poligon ima površinu od 1.700 čhv. Tu je šest revira, drvene prepreke… Za sklanjanje od kiše poslužit će jedan štagalj te drvena kućica koja će poslužiti za sastanke i okupljanje namjernika.
Cjelokupan kompleks dobio je naziv Kinološki centar Novi Zrin upravo zato što se 5 km dalje nalazi spomen-područje Novi Zrin.
Poligon se već može koristiti uz prethodnu najavu vlasniku, osobno ili posredstvom telefona 040/682-055 te 098/627-735.
Branko Horvat od 1986. godine bavi se uzgojem i obukom pasa, i to različitih pasmina s kojima je postigao niz dobrih rezultata. U posljednje vrijeme uspješan je s malim međimurskim psom Međijem s kojim je postao međunarodni prvak na izložbi u Zagrebu. Kujica Liki postala je treći pas u Hrvatskoj od svih autohtonih pasmina.
Za kraj je vlasnicima pasa poručio da se pri nabavci trebaju odlučiti za što ih trebaju, za koju svrhu, pa se prema tome biraju pasmine.
- U svakom slučaju, pri nabavci se trebaju konzultirati s ljudima koji se u to razumiju, koji se bave psima.
Trenutak otvaranja iskorišten je da članovi Kinološkog sportskog kluba Schamano prisutnima demonstriraju dijelove IPO programa - vježbe poslušnosti te obrane i napada.
Mladen Grubić

Izvor: 2992