Arhiva 09.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

NOVA ŠKOLSKA GODINA: Hrvati i Romi i dalje zajedno!

Nećemo upisivati našu djecu u razrede u kojima će većina biti Romi, najavljivali su brojni roditelji Hrvati krajem prošle školske godine. No, čini se da to toga nije došlo masovno.
Najeksponiranija u tom smislu bila je Osnovna škola Dr. Ivan Novak u Macincu s čijom smo ravnateljicom Boženom Dogšom razgovarali uoči prvog dana nastave.
- S krajem prošle školske godine primali smo najave roditelja da neće upisivati svoju djecu u macinečku školu, ali u ovom trenutku mogu potvrditi da drastičnih preokreta nije bilo. U tri prva razreda imat ćemo ukupno 58 učenika, od kojih su 8 Hrvati, a 50 Romi. Na po-pisu za prvi razred imali smo 13 Hrvata, ali neki su tražili odgodu, a jedan je upisan u Područnu školu Gornji Hrašćan iz praktičnih razloga. U čakovečke osnovne škole upisalo se dvoje djece, no veći odljev koji nam je najavljen dotiče pete razrede. Nagoviješteno nam je da će deset učenika otići u pete razrede Osnovne škole Nedelišće, no to ne mogu nedvojbeno potvrditi sve do trenutka dok ne počne nastava - kaže B. Dogša.
Na naše pitanje kako su formirali prve razrede, ravnateljica odgovara da su ispoštivani svi kriteriji.
- Razrede smo formirali prema kriterijima predznanja djece i oni su svakako pedagoški opravdani. Dobili smo potrebnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - ističe ravnateljica.
U drugim razredima OŠ Macinec ukupno je 37 učenika, od kojih 7 Hrvata i 30 Roma. U trećim razredima omjer je 14 - 51 u korist romske populacije, a u četvrtima 6 - 75, gdje su Romi također u većini.
Od petog razreda nadalje ta se slika “većine” prilično mijenja. Tako će u petim razredima ove školske godine Macinec imati 73 Roma i 5 Hrvata, u šestim 40 Roma i 23 Hrvata, u sedmim razredima 12 Roma i 25 Hrvata, a u osmom razredu 4 Roma i 16 Hrvata.
Početak nastave dat će pravu brojku
Situacija u Osnovnoj školi Kuršanec je takva da ravnateljica Marija Tepalović ima najavu o ispisivanju šestero učenika. Kao i Dogša, potvrđuje da toj brojci ne može u potpunosti vjerovati sve dok doista ne počne nastava i učenici ne dobiju prijevodnice koje se izdaju pri prelasku iz jedne u drugu školu.
Činjenica da se ovo pitanje prati i s razine europskih institucija ne utječe na odluke roditelja koji djecu upisuju u škole prema vlastitom odabiru i nahođenju.
Dodajmo ovome da se u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Pribislavcu ne događa masovan odljev učenika većinskog stanovništva iako se tako najavljivalo u vrijeme i nakon žestokog prosvjeda roditelja zbog vršnjačkog nasilja koje je provodila skupina romskih učenika. Tu školu polazi 350 učenika, od kojih je polovica iz većinskog stanovništva, a polovica romske nacionalnosti.
Ravnateljica Sandra Herman potvrđuje da je školu promijenilo dvoje učenika i, jednako kao kolegice ravnateljice, dodaje da će točan broj ipak znati tek kad počne nastava.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2889