Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Novac za sanaciju cesta stigao, a obiteljske kuće su državi - margina!

Obišli smo ovih dana najkritičnija klizišta u gornjem Međimurju i razgovarali s onima čije su obiteljske kuće najugroženije još od zimskih, odnosno ranih proljetnih dana. Vrijeme snijega, obilnih kiša i visokih podzemnih voda iza nas je, suhi ljetni dani umirili su zemlju, no, na području Grabrovnika, Železne Gore, Svetog Urbana i drugih mjesta vlada nevjerica jer jesen i zima ponovo će doći.
- Uopće ne spavam otkako nam se ovo događa. Sad jest mirnije, no, kišni dani i zima nedvojbeno dolaze. Što će onda biti s nama? Naravno da nas je sve strah kad vidimo da se još uvijek ništa ne poduzima da se saniraju klizišta. Podno naše kuće je pukotina za koju ne znamo kad će se početi širiti - kaže nam Albina Mauko iz Železne Gore koju najviše uznemiruje to što ne vidi pomake u namjeri da započne sanacija klizišta.
- Kuća obitelji Škvorc stoji povrh odronjene zemlje, čime je poremećena njezina stabilnost, pa su zidovi počeli pucati. U dva obilaska koja sam obavio kod njih, u travnju i svibnju, vidljivo je da u travnju nije bilo pukotina na zidovima, a u svibnju su već nastale. Mislim da neće biti tragedije jer ta kuća ima podrum, što daje na stabilnosti, no, ljudi su u strahu jer im je klizište sve bliže. Svakako treba prvo brinuti o ljudima, da se smire i prestanu živjeti u strahu, pri čemu mislim na sanaciju klizišta kod kuće obitelji Kovač u Grabrovniku te Turk, Mauko i Škvorc u Železnoj Gori - kaže nam Božo Soldo s Geotehničkog fakulteta koji je izradio studiju i program sanacije klizišta na našem području.
Saznajemo da je dosad zabilježio 41 klizište i da svako od njih zahtijeva sanaciju.
- U protivnom će doći do zapuštanja i većih smetnji u budućnosti. Postoji još puno klizišta koja su viđena tijekom obilazaka, a nalaze se na mjestima na kojima trenutno ne smetaju, pa nisu zabilježena. No, i njih treba zabilježiti i sanirati što prije jer se time mogu spriječiti veće štete. Osim toga, njihova bi sanacija sada bila jednostavnija i neusporedivo bi manje koštala - kaže B. Soldo koji je izradio troškovnike sanacija i predao ih mjerodavnima i tvrtki Tegra.

Vidović: Naći ćemo način i sanirati klizišta uz kuće!
Pitali smo inženjera Soldu o tome koje je mjesto najkritičnije i najhitnije za sanaciju?
- Po meni je situacija najteža kod obitelji Mauko u Železnoj Gori. Jedan kraj njihove kuće je na čvrstom dijelu zemljišta, a drugi na klizištu, i pukotina ide po sredini kuće. Sanacija u Grabrovniku, kod obitelji Kovač, podrazumijeva i sanaciju ceste, za što je projekt već napravljen jer se jedan zahvat ne može odvojiti od drugog. Kod Kovačevih je evidentno da moraju srušiti gospodarske građevine jer su sto posto oštećene. Kuća im nije oštećena jer cijela puza, na jednom “komadu” zemlje. Tko će im taj trošak nadoknaditi, ne mogu reći, ali to mora spadati u hitne sanacije. Kuća Turkovih u Ž. Gori malo klizi, ali tamo je veća opasnost u tome što klizište ide na kuću. Prema projektima sanacije i troškovnicima za te četiri kuće, govorimo o oko sto tisuća kuna ulaganja po jednom objektu - kaže Božo Soldo. Klizišta je ovih dana obišao zamjenik župana Zoran Vidović. Poznat kao operativac, kakvim se u prošlom mandatu potvrdio u ulozi zamjenika gradonačelnika Čakovca, već je poduzeo radnje koje bude nešto optimizma.
- Požurit ćemo sanacije koje su hitne. Županijska uprava za ceste iz Hrvatskih je cesta dobila 1,120.000 kuna interventnih sredstava za sanaciju klizišta u Grabrovniku. U razgovorima sam s Tegrom da se troškovi za sanaciju “razbiju”, kako bismo sve brže obavili, jer vrijeme nam je tu najdragocjeniji faktor.
Dakle, moramo vidjeti možemo li interventna sredstva iskoristiti za sanaciju klizišta i u Grabrovniku i u Železnoj Gori. Nakon svih radnji nadležnih komisija na županijskoj i državnoj razini, uputili smo dopis Ministarstvu financija, tražeći 2,8 milijuna kuna za hitne sanacije. Taj iznos je kalkulacija vještaka, a ministar financija Slavko Linić odgovorio nam je da razumije situaciju, no, da sada za to nema novca - kaže nam dožupan Zoran Vidović. Ministar financija traženja Međimurske županije uvrstit će na dnevni red sastanaka unutar Ministarstva i nastojati aktivirati problematiku u smjeru rješavanja. Za to vrijeme, kemijanje s novcem i pitanjem može li se jednim izvorom plaćanja namiriti druga potreba, ostaje na Županiji i ŽUC-u da dogovore.
Zamjenik župana Vidović kaže nam da će pokušati učiniti sve da se klizišta koja ugrožavaju obiteljske kuće hitno saniraju.
Aleksandra Ličanin

Što je učinjeno?
Županijska uprava za ceste naručila je izradu projekata sanacije klizišta na županijskoj cesti ŽC 2001 - Prekopa 41, na lokalnim cestama Prekopa - Praporčan i u Grabrovniku. Za ova posljednja dva spomenuta klizišta trebao bi se ovih dana raspisati natječaj za izvođenje. Realno je očekivati da se krajem ljeta počnu izvoditi sanacije, a dosad je ŽUC već poduzeo mjere i sanirao svoje ceste s oštećenjima koja nisu bila zahtjevna za izvođenje radova.

Ne smijemo ljude prepustiti slučaju
Zoran Vidović: Sigurno je da idemo u sanaciju klizišta Grabrovnik. Ako ima ikakve zakonske mogućnosti da sredstva ŽUC-a preusmjerimo na sanaciju uz kuće u Železnoj Gori, mi ćemo je iskoristiti. Ne bude li za to opcija, pokušat ćemo dogovoriti s Tegrom da pokrene radove, a da plaćamo s odgodom. Ne smijemo ljude prepustiti slučaju.

I najmanje klizište zahtijeva sanaciju
Božo Soldo: Za sprečavanje klizišta važno je imati na umu održavanje stalnih i povremenih potoka, kao i bujica, jer su uočeni i ovakvi uzroci nastanka velikih klizišta. Važno je posvetiti pažnju eventualnim idućim zahvatima u krajobrazu, kao što su borba protiv poplava i izgradnja retencija, jer se njihovom izgradnjom mogu naglo povećati klizišta u
bližim osjetljivim zonama. Preporučam da se izradi i studija oko povezanosti zahvata u krajobrazu jer, uočavanjem njihovih povezanosti, puno planskog može se olakšano ostvariti. (al)

Izvor: 3040