Arhiva 09.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Novcem od plastičnih boca obnavljaju crkvu

- U četiri godine, od plastičnih flaša skupili smo preko 100.000 kuna i sve uložili u obnovu Crkve svetog Vida. Trenutno novcem u crkvi mijenjamo dotrajala sjedala - jedno po jedno. Zatvarače flaša šaljemo u Sloveniju, za izradu invalidskih kolica – rekla je Ana Nestić (59), koordinatorica akcije i prva žena mjesnog Caritasa.
Već četiri godine, otkad u Donjem Vidovcu traje organiziran odvoz smeća, mještani dio svojih plastičnih flaša daju mjesnom Caritasu za pomoć u obnovi mjesne crkve. Na tu ideju došla je Ana Nestić, umirovljena trgovkinja, koja se sva predala humanitarnom radu. Oko sebe je okupila ostale članove župnog odbora te, osim ovog poduhvata, na župnom dvoru uredila jednu od najstarijih knjižnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i etnozbirku.
- Plastične flaše u ovu svrhu daje pola sela. Mjesečno po kućama skupimo flaša u vrijednosti i do nekoliko tisuća kuna. Sve smo organizirali, od brojanja u garaži u župnom dvoru do otkupa. Sve se bilježi i evidentira. Moram reći da čak i zatvarače iskoristimo. Njih jedna mještanka odnosi u Ljubljanu, u tvornicu u kojoj se rade invalidska kolica. Znam da za njih kod nas ne postoji interes. Tamo da – rekla je Ana Nestić kojoj se svi obraćaju kad imaju višak nečega - od odjeće do namještaja. Ona vrlo dobro poznaje socijalnu sliku sela i pobrine se da sve dođe na pravu adresu. Obnova crkve svima je posebno zadovoljstvo jer spada u red najstarijih i najljepših na tom području.

Zinka Čižmešija

Izvor: 2889