Arhiva 12.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

NOVI GRADONAČELNIK ČAKOVCA STJEPAN KOVAČ: Manje plaće svima

Nakon tri mandata Branka Šalamona, Čakovec je dobio novog gradonačelnika - 38-godišnjeg Stjepana Kovača iz SDP-a koji je na funkciju došao pobijedivši protukandidate u prvom krugu izbora. Najmlađi gradonačelnik u povijesti Čakovca po struci je inženjer informatike, vlasnik je informatičke tvrtke te suprug i otac troje djece.
Oštro je krenuo: u prvim danima mandata počeo je s racionalizacijom gradske uprave, ali i radom na projektima za čiju je realizaciju nužna financijska pomoć države. Uspjeli smo ga uhvatiti između brojnih obveza koje sa sobom nosi funkcija prvog čovjeka grada, i to upravo prije jednog od odlazaka u Zagreb.
Jeste li očekivali pobjedu već u prvome krugu izbora?
- Građanima Čakovca s koalicijom Zajedno za Čakovec ponudio sam program razvoja Čakovca i već su nam u samoj kampanji davali veliku podršku. Dali smo sve od sebe i nadali se najboljem, što se i ostvarilo.
Od učinjenog u mandatima Branka Šalamona, što smatrate dobrim, a na čemu je možda trebalo poraditi više?
- Branko Šalamon gradonačelnik Čakovca bio je posljednja tri mandata. Čakovec je u to vrijeme proglašen jednim od najpoželjnijih i najuređenijih gradova za život u državi, o čemu svjedoče i brojne dobivene nagrade. Za razliku od drugih gradova, mnogo se ulagalo i u razvoj prigradskih naselja. Stvoreni su dobri temelji za razvoj gospodarstva. Izgrađena je komunalna infrastruktura, radilo se na širokom spektru programa obrazovanja (osnovne i srednje škole, visoka učilišta, ustanove za cjeloživotno obrazovanje). Velik broj udruga dobio je prostor za svoje djelovanje. Više se možda trebalo poraditi na lobiranju da se dobije više novca iz države, privuku investitori.
Građani su pozdravili Vaše prve poteze, smanjivanje plaća i spajanje pojedinih upravnih odjela. Hoće li se one nastaviti?
- Gradska uprava je servis građanima i sklona je promjenama. Doći će do nekih preslagivanja, ali velikih kadrovskih promjena neće biti. Što se tiče operativnih promjena, gradsku upravu učinit ćemo što dostupnijom građanima. Konkretno mislim na smanjenje upravnih odjela, ali do promjena će, nakon analize, morati doći i u gradskim tvrtkama i ustanovama.
ŠTEDNJA
Smatrate li da su plaće pojedinaca u Gradskoj upravi previsoke s obzirom na obim posla i ostvarene rezultate?
- Imajući u vidu cjelokupnu situaciju u državi, troškove treba pokušati smanjiti što više. Kao i u svakoj tvrtki, zasigurno ima onih koji rade više, ali i onih koji rade manje.
Koliko iznosi Vaša plaća?
- To ne znam jer još nisam dobio prvu. Bit će manja od Šalamonove jer imam puno manje staža.
U svom govoru za Dan Grada istaknuli ste važnost ljudi u razvoju grada. Što ste mislili pod time i što će to značiti u Vašoj politici vođenja grada?
- Grad Čakovec čine građani Čakovca i gospodarski razvoj bit će temeljen na ljudskim resursima. Ulagat ćemo u obrazovanje, od predškolskog do visokoškolskog, poticat ćemo cjeloživotno učenje i nastojati da se što više građana uključi u neki program obrazovanja koji se odvija u jednoj od zemalja EU-a. Time ćemo stjecati europska iskustva i naše će gospodarstvo biti konkurentnije.
Koji će biti najvažniji projekti na koje ćete se fokusirati tijekom mandata?
- Na prvom je mjestu gospodarski razvoj Grada i stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta - s obzirom na dobru komunalnu infrastrukturu, razvijat ćemo gospodarske zone na postojećim i novim lokacijama. Davat ćemo potporu malom i srednjem poduzetništvu, poticati nove tehnologije, proizvodnje s višom dodanom vrijednošću, certifikacije i standardizacije. Čakovec već ima snažan sektor informatičkih tehnologija, pa, uz tradicionalnu metalsku industriju, vidim pokretača gospodarskog rasta. Na prostoru bivše vojarne na kojem se već nalazi Međimursko veleučilište uredit će se Metalska jezgra - razvojni i edukacijski centar za potrebe jačanja konkurentnosti međimurske metalske industrije, Institut za promicanje kulture znanja te dodatni inkubacijski prostori za Tehnološko-inovacijski centar. Osim gospodarskog, potreban nam je demografski procvat. Otac sam troje djece i svjestan sam s kakvim se problemima susreću mlade obitelji. Stambeno pitanje je velika investicija i projektom poticajne stanogradnje grad mora dati svoj maksimalan doprinos. Kvaliteta i pristupnost obrazovanju od predškolskog do visokoškolskog, uključenost djece u sportske i kulturne udruge po važnosti su za razvoj grada odmah nakon gospodarstva. Tu podrazumijevamo dječje vrtiće s njihovim programima, osnovne škole, programe baleta i glazbe u Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“, programe produženog boravka, stipendiranje srednjoškolaca i studenata na visokoškolskim ustanovama, potpore udrugama u kojima su djeca i mladi (sport, kultura i tehnička kultura), financijske potpore socijalno ugroženim obiteljima te dar za rođenje djeteta. Kao što sam prije spomenuo, što veći broj učenika mora biti uključen u neki program obrazovanja koji se odvija u nekoj od država EU, bilo da je to stručna ekskurzija ili razmjena učenika i studenata. Mi imamo svoju obrazovnu tradiciju, ali bitno je steći i europska iskustva. Davat ću podršku svim institucijama, tvrtkama i udrugama civilnog društva koje će biti uključene u takve programe. Nastavit ćemo s daljnjim ravnomjernim razvojem Čakovca i svih prigradskih naselja – komunalna infrastruktura u svim naseljima, uređenje okoliša, školske dvorane u Ivanovcu i Kuršancu.
ZAMIRANJE DRUŠTVENOG ŽIVOTA
Kako komentirate kritike pojedinih građana da Čakovec gospodarski posljednjih godina stagnira, dok se, primjerice, Prelog ubrzano razvija?
- Čakovec je uvijek bio i bit će gospodarsko i kulturno središte Međimurja. Sretan sam što se Prelog, ali i neke druge općine poput Nedelišća, dobro razvijaju. Jedni drugima moramo pomagati, poticati jedni druge. Problemi koji su zadesili naše gospodarstvo nemaju veze s Gradom samim, već su posljedica loše vođene državne gospodarske politike posljednjih dvadesetak godina. Unatoč tome, hrvatsko izdanje časopisa Forbes u svibnju je Čakovec uvrstilo među prvih deset gradova koji pokreću Hrvatsku.
Dio kritika dosadašnjem gradonačelniku odnosio se i na to da je u Čakovcu zamro društveni život, da je premalo događanja. Slažete li se s njima?
- S obzirom na veličinu i broj stanovnika, Grad Čakovec ima vrlo razvijen društveni život. U Čakovcu djeluje oko 400 udruga koje čine osnovu društvenog života Grada. Uz sigurno najveći broj kulturnih događanja u odnosu na gradove te veličine (a i veće) u Hrvatskoj, brojna su i sportska događanja. Druga je stvar javne vidljivosti istih, koja se mora promijeniti. Zbog toga Grad u mnogo većoj mjeri mora omogućiti dostupnost javnih prostora (gradskih javnih ustanova, javnih površina) za prezentaciju programa udruga koje djeluju u Gradu. Vizualnim oplemenjivanjem javnih površina i njihovim stavljanjem u funkciju “dnevne sobe” svih građana vjerujem da će se i društveni život Grada razvijati u smjeru većeg druženja i komunikacije njegovih stanovnika.
Čime se bavite u slobodno vrijeme?
- Svoje slobodno vrijeme posvećujem obitelji, supruzi Christine i djeci (kćerka Lana te sinovi Nico i Dominic). Niz godina pjevao sam i u gradskom Pjevačkom zboru J.Š. Slavenski. Sviram gitaru, rekreativno igram nogomet, koliko mi obveze to dopuštaju. Volim pročitati dobru knjigu ili pogledati neki dobar film ili crtić s obitelji. Obitelj smatram svojim najvećim osobnim uspjehom.
Razgovarao
Velimir Kelkedi

Zahtjevi, zahtjevi..
Gradonačelnička dužnost, uz one redovne obveze, podrazumijeva i kontakt s građanima. Već u prvim tjednima mandata Stjepana Kovača zatrpavaju pozivima – s prijedlozima, željama, ali i zahtjevima. Među njima ima i bizarnih. Jedan građanin Kovača je nazvao zahtijevajući da mu zaposli kćerku jer je ona, eto, kako je rekao, glasala za njega.

Spajanje odjela
Među prvim odlukama gradonačelnika Kovača su one o spajanju upravnih odjela koji su se zapravo poklapali u poslovima. Tako se Upravni odjel za prostorno uređenje spaja sa Službom za provođenje prostorne dokumentacije, a Upravni odjel za komunalno gospodarstvo s Upravnim odjelom za komunalno i prometno redarstvo.

Izvor: 3033