Arhiva 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Novi naraštaj međimurskih konja oduševio publiku

Na ovogodišnjoj središnoj sajamskoj manifestaciji MESAP-a opet nije bilo izložbe stoke (kao ni lani), nisu došli ni svinjogojci, ni kozari i ovčari, ni govedari. Još u vrijeme velikih poljoprivredničkih prosvjeda, Udruga proizvođača mlijeka Međimurja najavila je da neće izlagati na MESAP-u, a tome se priklonilo članstvo drugih udruga. No, ne zbog MESAP-a kojem stočari ne prigovaraju ništa, već zbog općeg odnosa prema poljoprivredi u državi, a međimurski poljoprivrednici imaju i nešto neraščišćenih računa s Međimurskom županijom. Ipak, zadnjeg dana MESAP-a inače najatraktivniji sadržaj poljoprivredničkih izložbi nije izostao.
Članovi Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec – zbog korektnog odnosa prema MESAP-u, na kojem su dobili priliku predstaviti se kad je bilo važno promovirati ideju o potrebi očuvanja međimurskog konja od izumiranja, došli su u nedjelju pred publiku. I pohvalili se rezultatima uzgoja, pokazali novi naraštaj ždrebadi, pokazali da je sve više konja potpuno socijalizirano, ujahano, uvoženo, kao nekad, kad je zavičajni simbol Međimurja hrzao na svakom drugom gruntu po međimurskim selima.
Prvi su put pokazane dvogeneracijske kolekcije – kobile s ovogodišnjim ždrebićima i prošlogodišnjim, da bi se vidjelo koliko se u uzgoju uspijeva zadržati pasminske karakteristike konja, a jednako tako, prvi se put pred oduševljenom publikom MESAP-a pojavila i reprezantativna zaprega mladih pastuha.
Udruga Međimurec se drži, ide se dva koraka naprijed, jedan natrag, ali dvadesetak uzgajivača je uporno, ne odustaju od međimurskih konja, čekaju da im se u očuvanju međimurskog zavičajnog blaga, zavičajne baštine i simbola Međimurja pridruži još pokoji zanesenjak. Onako - Međimurec po rođenju i uvjerenju.
Na MESAP-u 2012 konje su izlagali Danijel Petković iz Štrukovca, Josip Hren iz Pribislavca, Dražen Topličanec i Vladimir Belović iz Totovca, Josip Magić iz Leštakovca, Franjo Štefan iz Preloga, Drago Vurušić iz Ivanovca, Marijan Bužić iz Novog Sela Rok, Robert Črep iz Ivanovca i Mladen Novak iz Preloga. (MB)

Izvor: 2982