Arhiva 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Novi piloti aerokluba Međimurje

Aeroklub Međimurje ima bogatu letačku tradiciju još od 1947. godine i danas broji 60-ak članova aktivnih u sekcijama motornog letenja, jedriličarstva, ultralakog letenja te modelarstva i raketarstva.
Zbog visokih troškova, malo se, međutim, zaljubljenika u plave visine odlučuje školovati za pilota makar na elementarnoj razini, a i osposobljavanje je dugotrajno i zahtjevno.
Ipak, početkom prosinca, dva člana kluba stekla su letačke dozvole nakon godinu i pol školovanja za stjecanje licence privatnog pilota aviona (tu kategoriju međunarodno se označava s PPL-A ili Private Pilot License – Aeroplanes), a njome su se zakitili Zlatan Novak iz Varaždina (33) i Denis Šarić (45) iz Čakovca.
Njihov je instruktor bio Josip Polanec iz Strahoninca koji ima više od 4.500 sati naleta na raznim tipovima zrakoplova.
U programu osposobljavanja, kaže D. Šarić, cijeli je niz obveza:
- U skladu s međunarodnim pravilima, u teoretskom dijelu obuke imali smo 120 sati nastave i polagali ispite iz devet predmeta: zrakoplovnih propisa, poznavanja zrakoplova, performansi zrakoplova, ljudskih sposobnosti i ograničenja, meteorologije, navigacije, operativnih postupaka, teorije letenja i komunikacije.
U praktičnoj obuci propisano je naletjeti najmanje 25 sati s instruktorom i najmanje 10 sati samostalno pod nadzorom, pri čemu se uključuje najmanje pet sati letenja na ruti s najmanje jednim letom dužim od 270 kilometara, sa slijetanjem na dva aerodroma koji nisu aerodromi polijetanja.
Program traži i da se pola letačke obuke održi na aerodromu Pleso zbog stjecanja dodatnog iskustva prometa na međunarodnom aerodromu.
Mislim ići dalje, na stjecanje CPL(A) Commercial Pilot Licence, dakle, komercijalne licence, pa onda i za instruktora letenja. Kako je tamo gore – to znaju samo oni koji su to iskusili, a neki – kao nas dvojica – pali su i u ovisnost o nebeskom plavetnilu.
M. Belčić

Izvor: 3061