Arhiva 05.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Novi raskol u SDP-u: Kažnjen Mladen Horvat

Ono o čemu se špekuliralo već neko vrijeme potvrđeno je na sjednici Općinskog odbora SDP-a Nedelišća. Sadašnji načelnik najveće međimurske općine Mladen Horvat neće biti kandidat spomenute stranke za još jedan mandat. Horvat je na sjednici održanoj u petak, poslije rasprave, odustao od kandidature. Svih šest članova Općinskog odbora zatim je kao kandidata za načelnika podržalo Darka Daniju, aktualnog zamjenika načelnika. Dania je rođen 1968. godine, rodom je iz Čakovca, no, već 25 godina živi u Nedelišću. Po struci je ekonomist, zaposlen u Croatia osiguranju. Oženjen je i otac dvoje djece. U dosadašnjem političkom djelovanju obnašao je dužnost tajnika, pa predsjednika nedelišćanskog SDP-a. Na proteklim lokalnim izborima izabran je za Horvatovog zamjenika.
Horvat, po mišljenju mnogih vrlo uspješan načelnik, istodobno poznat i kao energična osoba čvrstih stavova, često bez „dlake na jeziku“, odlazi u mirovinu. Ipak, ne potpuno svojom voljom. U ekskluzivnom razgovoru za list MEĐIMURJE otkriva nam pozadinu priče koja je dovela do ovakvog raspleta u Nedelišću. Ona dijelom podsjeća na nedavnu s čakovečkim gradonačelnikom Brankom Šalamonom, no, ima i svoje osobitosti, pogotovo što Horvat ima podršku vrha stranke u Zagrebu, a Šalamon ju nije imao.
Dobro sam
radio
- Dugo sam razmišljao hoću li se kandidirati - s obzirom na moju dob od 65 godina, kao i činjenicu da sam u politici već 30 godina, još od šezdesetih godina prošlog stoljeća u tadašnjoj mjesnoj zajednici… Nakon promišljanja, zaključio sam da mogu odraditi još jedan mandat koji bi mi svakako bio i posljednji. Zdravlje me služi, a u Općini smo pokrenuli ili tek planiramo projekata ukupno vrijednih čak 450 milijuna kuna. Bilo bi šteta to ne dovršiti. O svojim namjerama obavijestio sam kolege u stranci. Kad su se pojavili napisi da šefovi SDP-a u Zagrebu nisu skloni mojoj kandidaturi, o tome sam porazgovarao s povjerenikom Županijske organizacije Ivicom Perhočem.
On mi je rekao da s premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem nikad nije razgovarao ni o čemu takvome. Netočno je da je bilo protivljenja u vrhu stranke protiv moje kandidature - tvrdi Horvat.
No, kako ističe, njegovoj ponovnoj kandidaturi usprotivio se predsjednik Općinske organizacije SDP-a Nedelišća Mladen Novak koji mu je već ranije to otvoreno i rekao, riječima da „nema njegovu podršku te da razmišlja o drugome kandidatu“.
- Novak mi je rekao da smatra kako Općina pod mojim vodstvom stagnira. Zamjera mi i što nisam osnovao Savjet stranke, kako mi je bilo sugerirano, već Kolegij, te zato što nisam rekonstruirao općinsku upravu. Takve kritike odbacio sam s indignacijom te mu argumentirano pokušao dokazati suprotno. No, bezuspješno - priča Horvat.
Poštivao sam odluku koalicije
Pravi razlozi zbog kojih mu je Novak uskratio podršku, smatra Horvat, su sljedeći:
- Kad se prošle godine birao direktor Međimurje-Plina, predsjednik Novak zamolio me neka kao član Nadzornog odbora te tvrtke glasujem za reizbor tadašnjeg direktora Vladimira Ivkovića (HDZ). Odgovorio sam mu da to neću učiniti jer smo čelnici jedinica lokalne samouprave u kojima vlast obnašaju stranke SDP i HNS prethodno usuglasili stajalište da u Međimurje-Plinu treba doći do promjena. Već tada Novak mi je rekao da više nemam njegovu stopostotnu podršku.
Potpuni „raskol“ dogodio se na prošlogodišnjem Mesapu. Predsjednik Novak ponudio mi je kandidaturu za međimurskog župana, odnosno pitao me bih li to prihvatio. Ponovo sam mu odgovorio negativno jer smatram da je jedan mandat da se nešto napravi u Županiji prekratak, a nakon još četiri godine, bilo kao načelnik ili župan, svakako bih se povukao u mirovinu – kaže Horvat.
Nije se pitalo članstvo
Poslije svega, Horvat je predložio neka se unutar cijelog nedelišćanskog ogranka provede anketa kako se vidjelo ima li podršku članova te da bi potom Općinski odbor mogao donijeti kvalitetnu odluku. To je odbijeno. Na stranačkoj sjednici u petak službeno se predstavio kao kandidat, a zatim je uslijedila jednosatna rasprava. Mišljenja su bila podijeljena, a potom se „predao“:
- Nisam želio dopustiti da se o meni na takav način raspravlja na općinskom odboru kad se znalo da je odluka već donijeta, odnosno kakav bi bio ishod.
Smatram sa je u Općini u protekle četiri godine učinjeno više nego u osam godina prije toga. Pokušali smo uvažiti sve potrebe građana, pokrenuli brojne kapitalne investicije… Općina mi je na prvom mjestu, zatim stranka, a za nečije pojedinačne interese nisam htio raditi. Neke granice moraju postojati - priča Horvat.
Razočaran je, kaže. No, ne toliko činjenicom što nije kandidat, već zbog načina na koji su pojedine kolege postupile prema njemu. Ponašanje predsjednika nedelišćanskog SDP-a nije detaljnije komentirao, no, ipak ga, kaže, čudi - kako to da je za njega dobar potencijalni kandidat za župana, a istodobno nije za načelnika?
Ne povlačim se iz politike
Na naše pitanje hoće li eventualno, bude li mu ponuđena, prihvatiti neku drugu funkciju u Općini, Horvat odgovara kako će mjesta zamjenika načelnika ili predsjednika Općinskog vijeća vjerojatno pripasti koalicijskim partnerima SDP-a. Kao vijećnik bi, ocjenjuje, teško dalje radio s dosadašnjim kolegama. Ipak, u stranci ostaje te vjeruje da će SDP i na predstojećim lokalnim izborima osvojiti vlast u Nedelišću. Profesionalno odlazi u mirovinu.
- Imam 46 godina radnog staža te uvjete za punu mirovinu. No, neću se potpuno povući iz stranke niti društvenih aktivnosti, poručuje.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3019