Arhiva 27.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Novi vagon iz Kolske

Protekle je srijede u Čakovcu potpisan ugovor o sufinanciranju razvoja specijalnog vagona za prijevoz rasutih tereta čiji će prototip do kraja rujna ove godine izraditi Radionica željezničkih vozila Čakovec.
Ugovorom koji su potpisali viši izvršni direktor Sektora za inovacije Poslovno–inovacijskog centra Hrvatske (BICRO) Ivo Friganović i direktor RŽV-a Dražen Vidović odobreno je bespovratno sufinanciranje u iznosu od 600 tisuća kuna, što je 50 posto vrijednosti istraživačko–razvojnih aktivnosti. Inovativni, novi proizvod ima niz prednosti, kao što je samohodnost na trasi izvođenja radova, stupnjevito doziranje istovara tereta u svim smjerovima i veća iskoristivost prostora vagona.
Sve to u konačnici pridonosi jeftinijem, jednostavnijem i bržem izvođenju radova na željezničkoj infrastrukturi. Zasada je velik interes za novi proizvod pokazala tvrtka HŽ Cargo, a nakon što prototip bude izrađen, u RŽV-u planiraju proizvod ponuditi i inozemnom tržištu. Cijeli je projekt plod domaće pameti i znanja. U izradu i ispitivanje uključen je i zagrebački Brodarski institut čiji je glavni direktor prof. dr. sc. Vladimir Koroman također bio prisutan na potpisivanju ugovora.
V. Trstenjak

Izvor: 2922