Arhiva 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NOVO KREDITNO ZADUŽENJE MESAP-a D.O.O.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Nedelišća načelnik Mladen Horvat i direktor Mesapa d.o.o. Marjan Novak branili su prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju tvrtke i povećanju temeljnog kapitala Društva. Nadzorni odbor Mesapa procijenio je potrebu za novim potezima u poslovanju tvrtke kojoj su suvlasnici Međimurska županija i Općina Nedelišće, s obzirom da je pritisak dospjelih anuiteta za kredite prevelik.
- Prevelik će biti udar ako počnu otplate kratkoročnih i jednog dugoročnog kredita, ako se to ne prolongira. Dva kredita bismo prolongirali, a novim kreditnim zaduženjem omogućili bismo namirenje dugovanja i poslovanje Mesapa jer obaveze tvrtke su 900 tisuća, a potraživanja 300 tisuća kuna - rekao je načelnik Horvat.
Dodao je da će sanacija poslovanja biti nastavljena zajedno s restrukturiranjem iako se zasad u tom smislu ne vide pomaci.
- Svi se pitamo kako će to dalje ići. Tražili smo tematsku sjednicu o Mesapu i tražimo je i dalje - rekla je nezavisna vijećnica Dijana Posavec.
Direktor prozvane tvrtke Marjan Novak rekao je da drugih mogućnosti, osim zaduženja, nije bilo.
- Mi tijek troškova nismo prekinuli usprkos krizi. Međimurska županija je više obavezna na ovu odluku s obzirom na 60-postotno suvlasništvo, ali transparentnost je pohvalna. Otkazali smo Proljetni sajam jer je interes bio premalen usprkos našem velikom zalaganju. Prodali smo samo 170 kvadratnih metara izložbenog prostora, a da bismo bili na nuli, moramo prodati 450 kvadrata. Sajam nije održan, a imali smo inicijalne troškove poput plakatiranja, promoviranja i drugog - rekao je Novak.
Pojasnio je također da je ključni dio Proljetnog sajma trebala biti poljoprivreda u kojoj su seljački prosvjedi eskalirali upravo u vrijeme njegove najave održavanja.
- Većina tvrtki ocijenila je nesigurnim nastup na sajmu, a mi smo zakupili četiri city light oglasna prostora i postavili četiri jumbo plakata, imali smo trošak koji nastojimo umanjiti s obzirom se radi o dobavljačima s kojima stalno surađujemo. Inspektor Hrvatskih cesta zabranio nam je plakatiranje na vrlo frekventnom mjestu, uz kružni tok na ulazu u Nedelišće - dodao je direktor Mesapa.
Budućnost?
Upitnike koji su svim vijećnicima lebjedli iznad glava kao u crtanom romanu prepoznao je i sam Marjan Novak. Sam je ponudio odgovor u svom obraćanju vijećnicima.
- Ako idemo u kredit i to nam omogući daljnje poslovanje, pitamo se hoće li i 2011. godina biti ovakva? Smanjujemo troškove, dvoranu pokušavamo aktivirati između sajmova.
Organizirat ćemo hokej na rolama, dio prostora dati za skladištenje, objaviti natječaj za najam kafića. Iz toga ćemo pokriti fiksne troškove. Usprkos nezavidnim pokazateljima i lošem stanju u privredi, očekujemo dobar Sajam knjiga - Mesap libar i isto tako dobar središnji Mesap u lipnju - rekao je Marjan Novak.
Tankom većinom glasova, 7 za, 2 protiv i 4 suzdržana, odluka o kreditnom zaduženju Mesapa je izglasana. U biti, bilo kakva odluka Općinskog vijeća u Nedelišću ne bi bila presudna jer je većinski vlasnik Županija.
S jednim suzdržanim glasom na istoj je sjednici usvojen zaključak o povećanju temeljnog kapitala Mesapa d.o.o. za 1,280.000 kuna. Povećanje će se provesti u novcu, i to u iznosu 750 tisuća kuna te u stvarima i pravima u visini 530 tiusća kuna.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2867