Arhiva 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:24.

O našim vatrogascima zna se i u Japanu

I međimursko vatrogastvo mora koristiti suvremene kanale komuniciranja kako bi se predstavilo svijetu. Ono to i čini - na internetu, na portalu Vatrogasci Međimurja (www.vatrogasci-medjimurja.com). Portal je osobna incijativa njegovog urednika - Damira Perhoča, vatrogasca iz Vratišinca. Nedavno je obilježen mali jubilej, 7. veljače bilo je tri godine otkako je pokrenut, kaže nam Damir, ne bez ponosa. Dodaje:
- Portal prati sve što se događa u Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije i njenim društvima. Tekst i fotografije sam prikupljam, uređujem i postavljam na internet. No, moram zahvaliti svima koji svojim prilozima nadopunjuju stranicu vatrogasaca Međimurja i čine ju bogatom.
Damir nije samo kroničar vatrogastva u Međimurju, on je odličan poznavatelj svoje tematike. Od svoje šeste godine je u vatrogastvu, u DVD-u u Malom Mihaljevcu, iz kojeg je rodom, a u njemu je i sad član i zapovjednik. Vatrogastvo je obiteljska tradicija - pradjed Drago bio je među osnivačima Društva 1932. godine. Damir je vatrogasac i strukom, s položenim stručnim ispitom koji mu daje posebne ovlasti i odgovornosti u vatrogastvu. Profesionalac je u zaštitarskoj tvrtki Alzas-alarms, sad je u Čakovečkim mlinovima u kojiam vodi vježbe tamošnjih vatrogasaca. U vatrogasnoj zajednici ima visok čin vatrogasnog časnika I. klase, a i sudac je na natjecanjima. Želi znati još i više, pa studira zaštitu od požara na Međimurskom veleučilištu. I neposredno iskustvo u srži vatrogasnog posla je već zavidno, ne računajući intervencije u Malom Mihaljevcu koje su u pravilu manje. Vojsku je služio civilno, u JVP-u Čakovec - među intervencijama u kojima je sudjelovao ističe veliki požar peradarnika, a i neugodan detalj iz života vatrogasaca, vađenje tijela utopljenika, koje je već duže bilo u vodi. U portalu se ujedinjuju ova vatrogasna crta s informatičkom. U (tada) TIOŠ-u je učio za špeditera, a volio je informatiku, pa ju je birao i kao dodatnu aktivnost. Otuda vještina koja mu omogućuje da sam grafički oblikuje svoju stranicu. Publika voli kako radi svoju stranicu, što pokazuju podaci koje iznosi:
- U prethodnoj godini stranica je imala 274 nova teksta ili fotografije, a to je ono čemu sam se nadao na početku. Postigla je i odličnu popularnost - prema pokazateljima Googleove analitike, stranica je imala blizu 70 tisuća posjetitelja. Najviše posjetitelja bilo je iz Međimurja, što je i normalno - 60 posto ukupnog broja, a oni su na portalu proveli ukupno 91 sat i 6 minuta. No, tu su i posjetitelji iz Zagrebačke županije - njih je 20 posto, iz Dalmacije 10 posto, a i ima ih i izvan Hrvatske - najviše iz Slovenije, Mađarske, BiH, Austrije, Njemačke i Češke. Jako me veseli što posjeti dolaze i iz Belgije, Velike Britanije, pa i Japana - odande je lani zabilježeno posjeta u ukupnom trajanju od 27 minuta.
Damir istim žarom i marom nastavlja i u ovoj godini. O planovima kaže:
- Namjeravam izraditi jedinstveni formular kojim će svaka područna zajednica moći na stranicu samostalno unositi novosti sa svog terena. Ali i u tome imam posebnu želju - cilj mi je da se prikupi što više informacija, u tekstu i u slici, iz prošlosti društava iz Međimurja. Pokušat ću tako stvoriti bazu podataka povijesti vatrogastva Međimurja, poput pravog muzeja, samo u on-line obliku.
Damir i u tome već ima iskustva - surađivao je pri izradi monografije o povijesti međimurskog vatrogastva Antuna Novaka, ing., a i u monografiji o 140 godina vatrogastva u Čakovcu sa Željkom Besedićem. Damir kaže da, zbog velikog broja informacija, ima i nenamjernih propusta. Uz isprike, poziva pogođene da se jave, kako bi se pogreške ispravile. Ali razvoj portala ide upravo u tom smjeru - da se pojača njegova interaktivnost, da sami vatrogasci stavljaju, dopunjuju, a gdje treba, i ispravljaju informacije iz svog života, a i prošlosti. Damir kaže:
- Volio bih da portal ne bude samo informativan u prikazu aktivnog života vatrogasaca, već i da bude edukativan, svojevrsna knjiga vatrogastva iz koje će se moći nešto naučiti za budućnost. Više od 6 i pol tisuća vatrogasaca je 5,7 posto ukupnog stanovništva Međimurja. Mislim da zaslužujemo da se o nama čuje širom Hrvatske, a i izvan nje.
Damir zahvaljuje Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije koja je mu je dala podršku, preuzevši trošak godišnjeg hostinga, odnosno cijenu korištenja prostora na internetu. I na kraju, ali ne najmanje važno - Damir je vrijedan suradnik našeg lista - dobar dio informacija o događanjima iz vatrogastva na našim stranicama dolazi od njega. Zahvaljujući još jednom svima koji su mu pomogli i pružali informaciju, Damir zaključuje.
- Na nama je obveza da rad svojih društava prikazujemo što je više moguće. Tako ćemo najbolje odati poštovanje toj dobrovoljnoj i humanoj aktivnosti.
Dražen Kovač

Izvor: 3078