Arhiva 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Obavijest o cijepljenju protiv uobičajene sezonske gripe

Ove godine HZZO je nabavio 260 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe (ukupno za RH),  a na temelju izvještaja o potrošnji u sezoni 2013/2014. 

 

Sva količina centralno nabavljenog i distribuiranog cjepiva namijenjena je cijepljenju osoba za koje je cijepljenje besplatno. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od  ukupno 8 400 doza te će se cjepivo odmah distribuirati  izabranim liječnicima.  

 

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u četvrtak 13.11.2014. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja  protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu  cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.   

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je  ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača: Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska , zaštićenog imena  Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1)pdm09, A/Texas /50/2012 (H3N2), B/Massachusetts/2/2012.

 

Sukladno Naputku HZJZ-a i HZZO-a cjepivo je namijenjeno osiguranim osobama HZZO-a:

- s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i

- starijim od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, 

- zaposlenim u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

 

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.

 

Djeca od 6 do 36 mjeseci mogu se cijepiti Influvacom s dozom od 0,5 ml ili dozom od 0,25 ml. Cjepivo protiv gripe za djecu  s kroničnim bolestima je također besplatno.

 

   

 Ravnateljica Zavoda:  Marina Payerl-Pal,dr.med.  spec.med.mikrobiologije s parazitololo

 

Izvor: 3107