Arhiva 06.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Znojem i žuljevima do promjena

OBILJEŽEN DAN MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u petak, 30. travnja obilježen je Dan Međimurske županije. Svečanosti održanoj u Scheierovoj zgradi, uz brojne uzvanike, odazvao se i predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović.
Sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Petar Novački koji je, uz čestitku upućenu svim građanima Međimurja, naglasio kako je cvetnjak med dvemi vodami plod rada žuljevitih ruku Međimuraca.
- Promjene koje je Međimurje doživjelo nisu došle same, već su stečene žuljevitim rukama i znojem. Saga o Međimurju saga je o čovjeku, Međimurcu koji je, čuvajući i sačuvavši svoj dragi kaj, običaje i vjeru, uspio ostvariti materijalne i duhovne vrijednosti koje Međimurje čine poželjnom i gospodarski perspektivnom sredinom - rekao je, između ostalog, predsjednik Skupštine.
Župan Ivica Perhoč osvrnuo se na teško gospodarsko stanje te naglasio kako ovo nije vrijeme za jadikovanje i traženje krivaca, već prilika da se riješimo loših navika i Županiju i njezine službe pretvorimo u istinski servis građana i gospodarstva.
- Gospodarska kriza zatvorila je poglavlje naše povijesti tijekom kojeg se trošilo iznad mogućnosti, često za stvari koje nam baš i nisu bile neophodne - naglasio je, između ostalog, župan te dodao da će svi oni koji još uvijek misle da se novac poreznih obveznika iz županijskog proračuna može trošiti kao ranije, s manjkavom dokumentacijom, bez vizije i po stranačkom ključu, u Županiji naići na zatvorena vrata. Perhoč je svoje izlaganje zaključio željom da Međimurska županija bude šire prepoznatljiva po onim vrijednostima koje tako rado ističemo – radišnosti, poštenju i osjećaju za pravdu.
Burno pozdravljen, skupu se obratio i predsjednik Ivo Josipović koji je izrazio zadovoljstvo što je opet “među ljudima koji su radini, pošteni, koji njeguju prijateljstvo i ljubav, i to bez obzira na granice, regionalnu ili političku i drugu pripadnost”.
- Čestitam vam Dan Županije i želim vam sve ono što si sami želite – puno uspjeha, prosperiteta, ljubavi i onoga što danas ponajviše trebamo - hrabrosti, da u ovim teškim vremenima provedemo gospodarske reforme i sebi i svojim bližnjima osiguramo dostojan život, naglasio je Predsjednik. Josipović je pozdravio i goste iz hercegovačkih općina Čitluk, Široki Brijeg i Ljubuški, podsjetivši da je dio državne politike i našeg ustavnog poretka suradnja i briga o dijelovima hrvatskog naroda u BiH.
Svečanu sjednicu svojim je sjajnim nastupom obilježio i Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski.
V.Trstenjak
Snimio: D. Lesar

Nagrada “Zrinski”
U ime ovogodišnjih dobitnika najvećeg županijskog priznanja - Nagrade “Zrinski”, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Velimira Pleše, generalnog konzula RH u Mostaru, poduzeća TE–PRO iz Vrhovljana, Odbojkaškog kluba “Međimurje Centrometal” Črečan, zahvalio je konzul Velimir Pleša.

Lovci se opet iskazali
Lovci Lovačkog saveza Međimurske županije i ove su se godine iskazali svojim lovačkim gulašom. U ogromnom kotlu kuhalo se 720 litara gulaša za čiju se kvalitetu pobrinula ekipa u sastavu: Stjepan Mesarek, Josip Hunjadi, Josip Jalšovec, Josip Maltarić, Antun Novak i Stjepan Blagus. Lovci već tradicionalno izazivaju veliku pozornost publike, pa se tako i ovaj put tražila porcija više.

Izvor: 2871