Arhiva 08.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja

Na današnji dan prije 70 godina jedinice antifašističke koalicije oslobodile su Čakovec, te taj datum obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije. Tim povodom u ponedjeljak su zapaljene svijeće i položeni vijenci podno spomen ploče na Palači Starog grada i kod spomenika poginulim partizanima u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju.



Vijenac su u Starom gradu položilo je Društvo antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a svijeće su zapalila izaslanstva Hrvatskog sabora, Međimurske županije, Grada Čakovca, Društva „Josip Broz Tito“ Čakovec te građani. Okupljenim se obratio predsjednik Društva antifašističkih boraca i antifašista Zvonimir Gloub, koji je istaknuo značaj tog dana za Međimurje i Hrvatsku.



Na čakovečkom groblju počast poginulima u 2. svjetskom ratu, u pratnji saborskih zastupnika, članova društva antifašističkih boraca i građana, polaganjem vijenca dalo je izaslanstvo Grada Čakovca. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u prigodnom je govoru naglasio da zahvaljujući pobjedi antifašističke koalicije u kojoj su bili i partizani, Hrvatska je 2. svjetski rat završila na pobjedničkoj strani, a zahvaljujući njima Dalmacija, otoci, Rijeka, Istra, Baranja i Međimurje danas neraskidivi dio slobodne Hrvatske.



„Bez obzira na sve podjele koje su rat i okupacija donijele među Međimurce, daleko najveći broj otišao je u partizane, aktivno se boreći protiv nacizma i fašizma te za ponovno pripajanje Međimurja Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući njima, mi ne dvojimo koja je strana u 2. svjetskom ratu bila u pravu. Za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske gdje je rat podijelio gradove, sela pa čak i obitelji, velika većina naših djedova i baka podržala je antifašističku borbu. Stoga smo im vječno zahvalni što danas Čakovec nije Čaktornja, već ponosni i slobodni hrvatski grad.“, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.



Inače, središnje obilježavanje Dana oslobođenja Međimurja, održat će se u utorak u 18:00 sati Svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu.

Izvor: 3128