Arhiva 28.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

OBILJEŽEN NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Roberta Barat, klinička psihologinja Andreja Bogdan, odvjetnica Andreja Fileš-Ružić i viša stručna suradnica u Uredu državne uprave Paula Pospišil-Malić obratile su se javnosti povodom oblilježavanja 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ukazajući na razmjere raširenosti, izostanka građanske osviještenosti i institucijskog sljepila u pitanjima nasilja u obitelji, osobito nad ženama, dame su istaknule problematiku kao jednu od gorućih.
Već činjenica da je Hrvatska u ovom pitanju i dalje pod monitoringom Europske unije aludira na to da kao društvo nismo razriješili s činjenicom da je nasilje nedopustiva argumentacija civilizacije. Prema podacima Policijske uprave međimurske, vidljivo je nešto manje prijava vezanih uz nasilničko ponašanje. S druge strane, brinu podaci o ukupnom padu broja ubojstava u zemlji - dok unutar tih brojki raste broj žena koje su usmrtili partneri.
- U 2010. godini 823 osobe su počinile nasilje, od čega se 258 odnosilo na partnerske odnose, a ostalo na roditeljske. U ovoj godini nasilje u obitelji počinilo je 347 osoba, a u tome je 96 slučajeva nasilja u partnerskim odnosima. U oba slučaja, i kad je nasilje među partnerima u pitanju i kad je u pitanju nasilje u roditeljskom odnosu, u 85 posto slučajeva počinitelji su muškarci - istaknula je na pressici Roberta Barat.
Podsjetila je i na rad Doma za žrtve obiteljskog nasilja - Sigurne kuće u našoj županiji u kojem se sklanjaju žrtve, u pravilu žene i djeca. Lani je sigurnost na tom mjestu našlo 15 žena i 27 djece, a u prvih devet mjeseci ove godine 4 žene i 5 djece.
- Zbog premalih kapaciteta, nije se mogla zbrinuti 31 osoba koja trenutno boravi u sigurnim kućama u drugim županijama, a još 4 mnogočlane obitelji čekaju na smještaj. Na Prekršajnom sudu u Čakovcu vođeno je oko 600 procesa vezanih uz obiteljsko nasilje, a u prvih osam mjeseci ove godine blizu 400. U 80 posto slučajeva počinitelji su bili muškarci, a u 20 posto žene. Na Općinskom sudu u Čakovcu u svim su slučajevima za teža ili opetovana nasilnička djela u kaznenim postupcima tuženi i osuđeni muškarci - istaknula je Barat.
Svakih 15 minuta
zlostavlja se jedna žena
- U Hrvatskoj se svakih 15 minuta zlostavlja neka žena. Kako većina nasilja ostaje neregistrirana, a društvo osim fizičkog nasilja koje jedva da prepoznaje i priznaje, potpuno ignorira oblike psihološkog, ekonomskog i institucijskog zlostavljanja, teško je govoriti o pouzdanim i točnim brojkama unutar kojih se kreće broj žena žrtava nasilja. U društvu se na ovo gleda kao na “ženski” problem, a postoje mnogi razlozi zbog kojih je problem nasilničkog ponašanja prema ženama marginaliziran u širem društvenom kontekstu. Dvije trećine žena zlostavljano je od bivših partnera na različite načine, dok nepriznavanje nasilništva i nepravednost takvog čina kod žrtava potkopava sve sustave vjerovanja koji daju smisao ljudskom životu - istaknula je Andreja Bogdan.
Spoznaje koje
sablažnjavaju
- Najveći problem je marginalizacija obiteljskog nasilja u društvu općenito, a s njim se onda suočavaju i žrtve. Žene dugo podnose događanje nasilja i kad više ne mogu izdržati, kad su im ugroženi zdravlje i sigurnost, tek tad reagiraju. I institucije marginaliziraju nasilje, ne podnose bilješke, pa tako nema ni historijata nasilju. Ekonomsko, psihičko i seksualno nasilje gotovo se ni ne procesuiraju ni ne doživljavaju kao nasilje u zajednici. Važno je da žrtve znaju da imaju prava i na njima trebaju inzistirati - ističe odvjetnica Andreja Fileš-Ružić.
Korisnice besplatne pravne pomoći u Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji uglavnom su žene.
- Od veljače 2009. godine najviše osoba nam se obratilo upravo vezano uz obiteljske odnose i s pitanjima dodjele djece, diobe stečevine, razvrgnuća suvlasništva, iseljenja iz kuće i sličnog. To su složeni, dugotrajni i skupi postupci u kojima UDU pomaže - istaknula je Paula Pospišil-Malić.
Aleksandra Ličanin

Besplatna pomoć žrtvama
Sigurna kuća putem interneta nudi mogućnost on-line savjetovanja za žrtve obiteljskog nasilja. Na adresi www.sigurnakuca-medjimurje.hr lako će se pronaći ta opcija, a besplatnu pravnu pomoć nudi Ured državne uprave. UDU pravnu pomoć osigurava socijalno ugroženim osobama, osobama kojima bi sudski procesi ugrozili egzistenciju isl. (al)

Izvor: 2944