Arhiva 12.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

OBILJEŽEN SPOMEN-DAN REZOLUCIJE O ODCJEPLJENJU

U petak, subotu i nedjelju, od 7. do 9. siječnja na svečan je način obilježen spomen-dan Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.
Do sada najsadržajnija manifestacija povodom spomen-dana, uz pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, započela je u petak u dvorani Zrinski Scheierove zgrade, u Čakovcu svečanom kakademijom na kojoj je uvodno slovo o, kako je sam istaknuo, najznačajnijem događaju za Međimurje u XX. stoljeću održao Vladimir Kapun, povjesničar.
Okupljenim su se uzvanicima i gostima, kojih je bilo puno i iz susjednog slovenskog Prekmurja i mađarskog Pomurja, obratili i saborski zastupnik i pokretač ideje o proglašenju spomen-dana Dragutin Lesar, župan Međimurske županije Ivica Perhoč i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak. Zanimljive su dvije napomene izrečene već na samom početku trodnevne svečanosti. Vladimir Kapun upozorio je da na Franjevačkom trgu u Čakovcu, koji je promijenio izgled tijekom desetljeća, ni danas nema nijednog znaka, nikakvog obilježja što se tu dogodilo 9. siječnja 1919. godine.
Dragutin Lesar izrazio je nadu da će se u skoro vrijeme, barem u zavičajnoj nastavi povijesti, ako ne i na nacionalnoj razini, u udžbenicima naći više od četiri retka zapisa o Međimurju, koja rečenica više o kraju koji je opisivan kao dragulj u kruni mađarskog kraljevstva. Izvanrednu zvučnu kulisu svečane akademije interpretiranjem napjeva izvođenih za održavanja velike narodne skupštine 1919. godine držao je Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski. Kazališna družina Štolcer izvela je predstavu Pismo iz Galicije, a nakon toga otvoren je i međunarodni znanstveni skup Pomurje od 1914. do 1920. u organizaciji Povijesnog društva Međimurske županije.
U petak poslijepodne otvorena je i izložba u prizemlju Scheierove zgrade prigodnog naziva Pozdrav iz Međimurja na kojoj su iz osobne zbirke kolekcionara Štefana Vide prikazane poštanske marke i razglednice izdane u Međimurju i Prekmurju 1918. i 1919. godine.
U subotu je nastavljen rad povjesničara u okviru znanstvenog skupa na kojem je čak šesnaest autora predstavilo svoje radove o povijesti Međimurja i susjednih regija u naslovno naznačenom periodu.
U nedjelju, na sam spomen-dan, predsjednik Matice hrvatske Čakovec dr. Stjepan Hranjec, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i župan Međimurske županije Ivica Perhoč položili su vijence i upalili svijeće ispred rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, a zatim i na njegovom grobu na čakovečkom groblju u Mihovljanu.
Obilježavanje spomen-dana zaključeno je misnim slavljem u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.
M. Belčić

Izvor: 2907