Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Obilježena 447. godišnjica Sigetske bitke

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske - Ogranka Čakovec, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, Općine Šenkovec i Međimurske županije, u petak, 6. rujna obilježena je 447-godišnjica Sigetske bitke. Spomen je to na hrvatskog junaka, bana i prvog vlasnika Međimurja Nikolu Zrinskog koji je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske junački poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine.
Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, dok je središnja svečanost održana ispred kapele svete Jelene, u Šenkovcu.
Okupljenima su se tamo obratili predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, zamjenik načelnika Općine Šenkovec Vladimir Novak i župan Matija Posavec. U prigodnom govoru Posavec se prisjetio uloge Sigetske bitke za hrvatsku i europsku povijest te naglasio značaj svih Zrinskih za nacionalnu povijest.
- Ne treba posebno govoriti što za Međimurje znače Zrinski. Nikola Zrinski Sigetski predstavlja simbol naše želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost. Čini mi se da cijela povijest obitelji Zrinski, od njihove herojske obrane srednje Europe, preko kulture i gospodarskog razvoja, zalaganja za hrvatsku samostalnost, sve do njihovog silaska s političke scene u vrtlogu politike većih i jačih sila, zapravo je kratko ispisana povijest Hrvatske. Upravo zato mi Međimurci stalno moramo isticati da smo - pored županije prirodnih ljepota, vrijednih ljudi, vina, bogate povijesti, ujedno i županija Zrinskih, rekao je župan Posavec.
Program u mađarskom Sigetu s različitim sadržajima održava se tijekom više dana pod nazivom Dani Zrinskih. U okviru programa, tri večeri izvedena je rock opera Zrinyi 1566. u kojoj već nekoliko godina za redom nastupa i šest naših gardista. Središnja proslava u Sigetu bila je održana u nedjelju, 8. rujna. U tamošnjem Parku tursko-mađarskog prijateljstva, u kojem su velike biste Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog, položeni su vijenci. Zatim je na glavnom Zrinskom trgu izvedeno postrojavanje i prijavak povijesnih postrojbi, u čemu su sudjelovali i pripadnici Zrinske garde Čakovec.
U večernjim satima, u samoj sigetskoj tvrđavi položeni su vijenci kod spomenika Nikoli Zrinskom, uslijedio je prigodan kulturni program, a sve je završilo velikim vatrometom.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3046