Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Obilježena obljetnica oslobođenja čakovečke vojarne

Spomen-dan oslobođenja Međimurja ove godine nije obilježen 17. rujna, na dan na koji je 1991. godine oslobođena čakovečka vojarna, već dva dana kasnije - u četvrtak. Datum je prilagođen obvezama predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića. Predsjednik je u kuriji Terbotz u Železnoj Gori održao radni sastanak sa županijskim vodstvom, gradonačelnicima i načelnicima općina te prisustvovao svečanoj akademiji u Centru za kulturu u Čakovcu povodom 22. obljetnice oslobođenja vojnih objekata bivše JNA.
- Najveći uspjeh je kad se pobijedi bez ispaljenog metka. Vi ste to ovdje učinili i pokazali da ste mudri, ali jednako tako i da ste sposobni ispaliti metak, dok je to bilo potrebno. Međimurje je po mnogo čemu ponos Hrvatske. Ima puno simbolike u tome da na mjestu s kojeg su branitelji nekad odlazili na bojišta širom, danas mladi uče te postižu gospodarske i druge uspjehe. Međimurje je kraj koji ulaskom u Europsku uniju ima novu, bolju perspektivu. A kad prođe vrijeme i kad će glavne teme biti razvoj, budućnost, sloboda i demokracija, branitelja ćemo se uvijek sjećati - poručio je predsjednik Josipović u prigodnom obraćanju brojnim braniteljima, dužnosnicima, ali i učenicima čakovečkih srednjih škola koji su prisustvovali svečanoj akademiji.
Veliki doprinos Međimuraca Domovinskom ratu istaknuli su prvi čovjek Županije Matija Posavec te čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, podsjetivši kako smo ujedno bili prvi potpuno oslobođen kraj u Hrvatskoj. O povijesnim okolnostima i detaljima oslobođenja vojarne govorio je Zdravko Holcinger - zapovjednik protudiverzantskog voda i jedinica koje su sudjelovale u oslobođenju vojarne. Poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod njihova spomenika u Čakovcu.
Rješenje na
pomolu
Kad je riječ o radnom dijelu Predsjednikova posjeta, zatvorenom za javnost, Josipović je u izjavi za novinare rekao kako su ga županijski čelnici upoznali s razvojnim planovima, posebice činjenicom da su u skoro vrijeme izgledna strana ulaganja u naš kraj koja znače i nova radna mjesta.
Razgovaralo se i o problemima između većinskog naroda i romske nacionalne manjine, a neizbježna tema bila je upravo i bivša čakovečka vojarna. Podsjetimo, u vrijeme Ive Sanadera i župana Josipa Posavca, tadašnja hrvatska Vlada u vlasništvo je Županiji predala objekte vojarne i poligon, ali uz obvezu da Županija financira izgradnju vojnih skladišta na području Slunja za potrebe MORH-a.
- Taj aranžman teško je održiv u pogledu financijskih obveza koje ima Županija i uvjeren sam da će Vlada pronaći način da se on promijeni - naglasio je Josipović koji je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3048