Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

OBITELJ CMREČNJAK: Rizvanac za ljubitelje voćne svježine

Jesen je prosula zlato po vinogradima, ali za divotu pogleda međimurski vinogradari nemaju vremena... jer u podrumima šapuću nova, mlada vina i traže sigurnu ruku da ih provede kroz zrenje. U europskim zemljama, poput Austrije i Francuske, već dulje vrijeme u ovo se doba godine na tržištu pojavljuju buteljirana mlada vina. Poslastica za ljubitelje voćne svježine. Međimurski vinogradari još se masovnije ne upuštaju u tu poslovnu pustolovinu, no, predvodnik je krenuo: proizvođač vrhunskih vina iz Svetog Urbana Rajko Cmrečnjak sa sinom Markom i ove je godine na tržište plasirao rizvanac, deklariran kao mlado vino.
- Rizvanac se puno uzgaja u Austriji, zemlji u kojoj vinogradari već dugi niz godina prodaju značajne količine mladog vina, što je s ekonomskog stajališta privlačno. Tržište ih sve više traži zbog specifične svježine i voćnog okusa, a upravo su takva međimurska vina i inače. Mlada vina poput ovog na našem se području mogu proizvesti od ranih sorti (crni pinot, muškat otonel te rizvanac), dakle, od sorti koje u startu, pri berbi, imaju niže kiseline. Rizvanac koji smo i ove godine plasirali deklariran je kao mlado vino koje bi trebalo potrošiti do kraja godine. No, prema povratnim informacijama svojih klijenata iz ranijih godina, takva vina mogu ostati i dulje. Sin i ja imali smo prilike probati mlada vina iz Francuske i nekih drugih zemalja i moram reći da se s ovim našim nemamo čega sramiti. I naše tržište sazrijeva te se sve više traže osvježavajuća, mlada vina. Kod nas ljudi kažu da uz kostanj ide mošt. Ovo je vrijeme kostanja, pa im uz njih ponudimo i mlado vino. U ovom našem poslu čovjek ne smije stati: još 2003. godine ponudili smo tržištu rizvanac kao mlado vino, no, nismo ga imali svake godine. Rizvanac je zanimljiva sorta koje u Međimurju nema puno i u jednom trenutku mi je postao izazov: moguće ga je uzgojiti na lošijim ekspozicijama, a daje izvanredno osvježavajuć okus. Upustiti se u pokušaj s rizvancem ili crnim pinotom kao mladim vinom nije tražilo samo hrabrost, već i ulaganja. U ovom poslu ne smijete tehnološki zaostajati za vremenom. Podrumar ne smije pogriješiti jer nema mogućnost ispravljanja pogreške - do sljedeće berbe. A u jednom životu čovjek stigne odraditi tek 30-ak berbi - kaže iskusan vinogradar Rajko Cmrečnjak.
NA MLADIM RAMENIMA
Mlada snaga obitelji Cmrečnjak, 27-godišnji Marko, pojašnjava da rizvanac ni po čemu ne zaostaje kvalitetom za drugim, odležanim vinima:
- Mladi rizvanac prošao je proces zrenja i njege prema pravilima struke i ni po čemu ne zaostaje za ostalim vinima. Važno je znati kad treba prekinuti vrenje, na vrijeme ga stabilizirati i zatvoriti. To spada u umijeće podrumarenja. Zahtjevniji je u proizvodnji od ostalih sorti samo zato što traži maksimalan angažman u podrumu u vrijeme dok smo još zaokupljeni berbama kasnijih sorti - pojašnjava mladi vinar Marko Cmrečnjak te dodaje da i sam najviše voli vina “s karakterom” mladog rizvanca.
Ovo je doba godine u kojem Marko s ocem bdije u podrumu. Vina se osluškuju te se donose munjevite odluke o daljnjim potezima. Ovo je doba u kojem se čovjek i vino dogovaraju.
TRŽIŠTE OKLIJEVA
Za predvodnicima bi trebalo krenuti i tržište, no, ono još oklijeva.
- Potražnja za mladim vinom polako raste, ali je još daleko od onog što bismo željeli. Tržištu treba vremena da upozna takva vina, kao što će biti potrebno još vremena da se poveća potrošnja buteljiranog vina. Međimurski su vinogradari spremni na nižu cijenu prema ugostiteljima, kako bi potaknuli potrošnju buteljiranog vina. No, ako ovu butelju rizvanca dam ugostitelju, primjerice, za 25 kuna, on je nikako ne bi smio prodavati za više od 50 kuna - dodaje Rajko Cmrečnjak.
Željka Drljić
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3054