Arhiva 27.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

OBITELJ DANIELS IZ ENGLESKOG SWINDONA DOSELILA U SVETI URBAN

Kad sam sa supružnicima Sally i Martinom Danielsom sjela uz engleski čaj, onaj s mlijekom, mobiteli su mi počeli neumorno zvoniti. Supružnici su se nakon drugog poziva okrenuli jedno drugom i razmijenili poglede međusobnog razumijevanja. Sa smiješkom su mi se okrenuli i rekli da im je “neprestana zvonjava telefona vrlo dobro poznata”.
Mladi je bračni par prije pet mjeseci doselio iz Swindona na jugozapadu Engleske u Sveti Urban. Zašto bi to netko učinio, pitate se? Odgovor je i zanimljiv i krajnje jednostavan.
- Zaželjeli smo se promjene, mirnijeg života na vlastitom imanju. Posjed kakav smo kupili u Svetom Urbanu u Engleskoj je višestruko skuplji, a mi smo bili spremni na avanturu - na promjenu životne sredine. Imamo prijatelje koji su prije nekoliko godina odselili u Sloveniju. Posjećujući ih, i kod nas je sazrela ideja da kupimo zemljište u vašem susjedstvu. Obišli smo 25 posjeda, od kojih su svi bili u Sloveniji, osim ovog u Svetom Urbanu. Ovaj nam se otprve najviše dopao. I eto nas, među novim ljudima, s novim navikama, novim prijateljima - kaže Sally Daniels koja je u svojoj domovini radila kao računovotkinja.
Život u inozemstvu nije joj posve stran. Dvije je godine predavala engleski jezik u Mađarskoj, dok je suprug dobrih deset godina posvetio karijeri. Martin Daniels je strateg za IT koji je radio za desetak tvrtki.
- Posao je vrlo dinamičan, izazovan i unosan, međutim, s vremenom dođete do razine na kojoj shvatite da nije sve u trčanju za karijerom. Spoznate da su vam obitelj i neke druge vrijednosti važniji - kaže Martin koji je u Svetom Urbanu, zajedno sa suprugom i djecom Ellom (7) i Oliverom (9), ove godine prvi put doživio berbu grožđa.
Kad su doselili u Međimurje, isprva su živjeli u autoprikolici dovodeći do pod krov podignutu kuću u stanje useljivosti.
- To je bilo nevjerojatno iskustvo. U više sam navrata odlazio u Swindon po naše stvari, a i narednih ću dana još putovati tamo i natrag jer trebamo sve što je nužno za zimu, a ostalo je u Engleskoj. I prijatelji nam povremeno nešto donesu, tako da ćemo s vremenom biti kompletni - priča Martin.
Očarani smo ljudima
Usprkos zadovoljstvu životom u Sv. Urbanu, Englesku i dalje smatraju svojim domom. Kuću u Swindonu nisu prodali, već su je iznajmili, a ovdje u Međimurju uzgajaju tri koze i kokoši.
- Povremeno nam kokoši nestanu, što je jako zanimljivo - priča uz osmijeh Sally i dodaje da su s otoka doveli i svog mezimca, psa Jaspera.
Na pitanje od čega će živjeti u budućnosti Danielsovi odgovaraju kako su si zadali godinu dana vremena da iskristaliziraju čime će se baviti, a za to vrijeme žive od ušteđevine.
- Moj se posao može raditi i na daljiinu, ali ipak iziskuje puno putovanja, tako da ću o tome razmišljati poslije. U svakom slučaju, dali smo si vremena da vidimo postoji li ovdje prostor za nas u kojem bismo mogli iskoristiti svoja znanja i vještine. Ne treba odbaciti ni ideju o bavljenju ekopoljoprivredom, s obzirom da imamo 34 tisuće četvornih metara zemljišta - kaže Martin koji je do našeg posjeta nacijepao dovoljno drva za zimu.
- Kažu nam susjedi da su ovdje zime jake i da moramo imati dovoljno drva za ogrjev. Kako mi nemamo pojma o tome što je dovoljno, redovito su nas kontrolirali dokle je Martin došao s cijepanjem. Navodno sad imamo dovoljno drva za ogrjev - kaže Sally uz osmijeh.
U razgovoru na engleskom jeziku povremeno im se potkrade neka od uvriježenih riječi na hrvatskom. Na pitanje kako napreduju u govoru, Martin odgovara:
- Hrvatski jezik je težak. Muku mučim s vremenima i pretvorbama, ali snalazim se. Sve u Svetom Urbanu nam je svojevrsna avantura kojom smo oduševljeni, pa tako i učenje hrvatskog jezika. Djeca to daleko brže usvajaju, osim toga, oni sad polaze Osnovnu školu Štrigova. Oduševljeni su putovanjima autobusom i jedva čekaju da ujutro pođu na nastavu - kaže Martin.
- Meni je bio problem kad sam otišla u prodavaonicu kupiti tačke i plastične folije. Nisam znala objasniti na hrvatskom što trebam, a na engleskom me u Štrigovi nitko nije razumio. Ali, sve smo se dogovorili mahanjem ruku. Bilo je zabavno. Sad znam kako zovete tačke, a Martin zna kako se toči gemišt, što je prst-prst, pivnica i podrum - kaže Sally uz osmijeh.
Njihovo učenje hrvatskog jezika donekle ubrzavaju i Ella i Oliver koji brzo uče, a rad na domaćoj zadaći svima u obitelji pričinja dnevni izazov.
- U školi su svi vrlo susretljivi, a i općenito su ljudi ovdje okrenuti jedni drugima i uvijek voljni pomoći. Očarani smo time. Otuđenje je u našoj domovini prilično i tim više nam je u Svetom Urbanu lijepo živjeti - zaključuju Sally i Martin Daniels.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2896