Arhiva 14.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Obitelj Kraš na novom vinarskom putu

Sudionike Vincekovog pohoda održanog u siječnju na području Svetog Urbana ugodno je iznenadila ljepota horizonta vidljivog s pozicije poznatije kao Oberlenduš. U tom zaseoku, na svom je imanju pohodnike dočekala obitelj Kraš koja živi u nekadašnjem ljetnikovcu pavlina. Ako se pita za povijest objekta, tad Albina Kraš ističe kako joj je poznat podatak da je 1808. godine na njemu promijenjen krov, a da je do tada kuća bila prekrivena slamom.
- Kuća je u vlasništvu naše obitelji od 1912. godine, a prije mojih roditelja Albina i Marije Pfeifer vlasnik je bila obitelj Sabo te Terezija Mudrinjak još prije njih. Svatko tko dođe k nama, divi se pogledu jer se, za vedrog vremena, vidi i Varaždin - kaže Albina Kraš.
Na kući je grb pavlina, no, ono po čemu je ova pozicija specifična jest činjenica da je Albinin otac u svoje vrijeme imao najveći vinograd u kraju.
- Imanje sam naslijedila od roditelja, ovdje sam odrastala. Doduše, živjela sam godinama u Čakovcu i, po prestanku radnog odnosa, 2000. godine vratila sam se korijenima. Danas sin Tomica i ja uzgajamo grožđe i proizvodimo vino. Otac je nekada imao 10 tisuća trsova u vinogradu, ali je dobar dio posjekao i pretvorio u livadu.
Kad sam doselila natrag na Oberlenduš, tijekom 2001. godine, sin i ja smo posadili dvije tisuće trsova, a 2005. još 5.900 trsova. Danas imamo 12.900 trsova žutog muškata, sauvignona, sivog pinota, rajnskog rizlinga i chardonnaya - kaže Albina Kraš.
Proizvodnju od 13 tisuća litara nastoje učiniti što kvalitetnijom, ali ne pokazuju namjeru nadmetati se na ocjenjivanjima vina. Tomica je završio poljoprivrednu školu, pa su vinogradarstvo i vinarstvo poslovi u kojima se sve bolje snalazi.
- Nije jednostavno pronaći svoje mjesto na tržištu, ali se hvatamo u koštac jer bismo voljeli otvoriti kušaonu. Jedino mjesto u kojem nekoga možemo primiti zasad je naš podrum i okruženje u kojem živimo, ali uvjeren sam da ćemo uz sugestije koje nam dolaze iz štrigovske Turističke zajednice i kolega uspjeti oplemeniti sve ovo što radimo.
Prvo moramo promijeniti krov na kući, da je sačuvamo od propadanja, a onda ćemo razvijati kušaonicu. Već imamo prostor, ali on treba apsolutnu rekonstrukciju - kaže Tomica Kraš koji s majkom sam radi u vinogradu.
Podrum koji spominje naš sugovornik prostran je i originalno “zboltan” ciglom i klimom koja vino čuva od oscijalacija u temperaturi. Zdanje dimenzija 18 puta 9 metara cijelim donjim dijelom ima podrum, dok je na katu prostor za stanovanje. Godina njegove gradnje nije poznata, no, neki kameni dijelovi imaju upisanu 1670. godinu, što može biti značajan podatak za povijesno poimanje objekta.
- Voljeli bismo naše imanje dotjerati najbolje moguće, da bismo se vinarstvu posvetili onako kako to čine vinari štrigovskog kraja. Mnogi imaju lijepe podrume, razumiju se u proizvodnju i kvalitetu, ali svatko nosi svoju posebnost. Time se i mi vodimo - zaključuje Tomica Kraš.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2968