Arhiva 23.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Obitelj Tkalec opremili uljaru

U Šenkovcu, na adresi Josipa Bedekovića 31 odnedavno djeluje uljara za uslužno prešanje tikvi golica. Pogon je izgradio i opremio Šenkovčanin Darko Tkalec koji se prije i sam bavio tim poslom, ali je nakon stradavanja u prometnoj nesreći morao prestati s radom. Na kućnoj adresi u Budinoj ulici 12 ima također opremljenu prešaonicu, ali sam se više ne bavi tim poslom. Rekao nam je što ga je potaklo na gradnju i opremanje pogona:
- Dugo sam godina radio u Austriji isti posao kod poljoprivrednika Karla Lorrbera iz Wagendorfa kod Leibnitza. Kad sam se vratio doma, uložio sam u pogon za prešanje i bavio se time od 2002. godine, ali na žalost, samo dvije godine jer sam stradao u nesreći i više nisam mogao raditi. Sada sam odlučio nastaviti s time. No, kako ja nisam u mogućnosti raditi, izgradio sam i opremio pogon za mlade. U njemu sada rade kćerka Lucija i njen dečko Nikola Križarić.
On je dobio otkaz kao tehnološki višak, a kćerka je tek završila školu za hotelijersku komercijalisticu. Ona namjerava dalje studirati, ali uz rad.
* U razgovoru ste spomenuli da ste jedina uljara u zemlji u kojoj je moguće i hladno prešanje koštica.
- Nabavio sam i prešu za hladno prešanje. Ali ulje dobiveno tim postupkom jako je skupo i kosristi se kao lijek. Pije se žličica dnevno. Efikasno je u liječenju bolesti prostate i još nekih. No, u njegovoj se proizvodnji od 25 kilograma koštica dobiva svega oko 3 litre tog ulja. Kod toplog se prešanja od iste količine koštica dobiva 10 litara ulja. Kod toplog prešanja koštice se prvo samelju, pa idu u mikser u kojem se na 25 kilograma dodaje 1,5 litara vode i 30 dekagrama soli. Nakon toga, idu u peć u kojoj se peku oko 45 minuta na temperaturi do 120 stupnjeva. Na kraju idu u prešu u kojoj se tiskaju pod pritiskom do 300 bara. Čitav postupak traje oko sat vremena, tako da oni koji dovezu koštice pričekaju oko sat vremena i dobiju ulje od koštica koje su sami dovezli. Dok se kod toplog postupka koristi mlin, mikser peć i tek onda preša, kod hladnog se postupka koštice samo samelju i prešaju.
* Radite samo uslužno ili i prodajete ulje?
- Prije nego sam stradao, proizvodili smo bundeve na oko 10 hektara zemljišta i u prosjeku dobivali oko 6 tona koštica. Sada smo to smanjili na 3 hektara, s kojih dobivamo oko 2 tone koštica, ukoliko je dobar urod. Ulje tako i prodajemo, i to po cijeni od 60 kuna za čisto, stopostotno, dobiveno toplim prešanjem. Ono proizvedeno hladnim postupkom stoji oko 300 kuna po litri. Ulje se kod nas može i kupiti po cijeni od 60 kuna za litru, proizvedeno toplim postupkom, te po cijeni od 300 kuna za litru, proizvedeno hladnim postupkom.
* S obzirom na to da ste, kako tvrdite, jedini koji imate hladni postupak prešanja koštica, jeste li koristili kakva poticajna sredstva prilikom gradnje i opremanja pogona?
- Imao sam program i tražio sredstva, ali ništa nisam dobio. Na kraju sam sve izgradio i opremio vlastitom ušteđevinom, kreditom i sredstvima odštete koja sam dobio nakon nesreće.
R. Topličanec

Izvor: 2891