Arhiva 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

OBNOVA CRKVE SVETI JURAJ NA BREGU

Redoviti sastanci grupe koja koordinira radove na rekonstrukciji Crkve svetog Jurja u Župi Sveti Juraj na Bregu i dalje se odvijaju. Onom posljednjem odazvali su se domaći župnik vlč. Ivica Puškadija i ekonom Varaždinske biskupije preč. Josip Grošić, predstavnici Konzervatorskog odjela u Varaždinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, izvođači radova iz tvrtke Čakovec-stan d.o.o. i nadzorni inženjeri Instituta graditeljstva Hrvatske te predstavnici Općine na čelu s načelnikom Anđelkom Nagrajsalovićem.
Istom je prilikom data obavijest o postupcima utvrđivanja odgovornosti za nastalu štetu. Kako je poznato, u tijeku je kazneni postupak, dok je u građanskom postupku dobivena procjena sudskog vještaka o ukupnoj visini štete procijenjenoj na 27 milijuna kuna. Od tog iznosa, na štetu na umjetninama otpada vrijednost od 4,13 milijuna kuna.
U predstojećem razdoblju potrebno je izvesti građevinske i restauratorske radove o čemu je također bilo riječi, a radi se o o hitnim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na freskama svoda crkve koji će početi u proljeće. Kako se može i očekivati, želja je svih da se nakon građevinskih radova započne s vraćanjem izvornog stanja unutarnjih zidnih ploha koje se vidi iza uklonjenih bočnih oltara.
Početkom 2010. godine dijelovi crkvene baštine preselit će se u Restauratorski centar u Ludbreg na obnovu i restauraciju.
Izvijestio je to župnik Puškadija dodavši da će se obavljati i svi potrebni radovi na drenaži i odvodnji krovnih oborinskih voda koji su bili u tijeku u trenutku kad se u lipnju 2008. srušio zvonik i oštetio crkvu. Izvođači radova iz Čakovec-stana istaknuli su na sastanku da se radovi odvijaju prema predviđenoj dinamici.
Završena je prva etapa zidanja nosivih zidova zvonika, a u nastavku će se odvijati ovisno o vremenskim uvjetima.
Nadzorni inženjeri predložili su da se za idući sastanak 18. siječnja pripreme sva pitanja vezana uz cjelokupnu problematiku rekonstrukcije crkve budući da će se sastanku odazvati i glavni projektant Egon Lokošek iz Lokošek-projekta.
Polnoćka u Domu
Jurica Murai
Župa Sveti Juraj na Bregu priredila je za Badnjak pokraj župne kuće uprizorenje živih jaslica. Župna mladež angažirala se zajedno sa župnikom Ivicom Puškadijom kako bi u radosnoj božićnoj noći dodatno obradovali svoje župljane. Uz prigodna čitanja i molitvu, župljani su se oko živih jaslica okupili na Badnjak, u četvrtak, u 23 sata, nakon čega su u ponoć slavili polnoćku u dvorani Doma Jurica Murai.
Time je nadomješteno slavljenje Božića u Crkvi svetog Jurja koja se rekonstruira.
- S obzirom da radovi na izgradnji zvonika idu predviđenim tempom i da zasad imamo dobre rezultate, ostaje nadati se da će nas vrijeme i dalje služiti te će svi radovi završiti do konca iduće godine. Ako Bog da, Božić 2010. godine slavit ćemo u svojoj crkvi - rekao je uoči Badnjaka vlč. Puškadija.

Aleksandra Ličanin

Svaki oblik pomoći
dobrodošao je
Za sve one koji svojim novčanim donacijama žele pomoći obnovu i rekonstrukciju Crkve svetog Jurja u Vučetincu, objavljujemo broj žiroračuna Župe: 2392007-1100001304, s naznakom “za obnovu crkve”. Kako bi se potaknulo na pomoć u prikupljanju novca, župnik Ivica Puškadija poziva župljane da svoj dar, ako žele i mogu, daju i putem kupnje prigodnog svijećnjaka koji se izrađuje u obitelji Trupković koja je željela pomoći obnovu crkve.
Na svijećnjaku u obliku kocke ili četvrtaste opeke sa svih se strana nalaze urezana 4 motiva župne crkve - župni zaštitnik sv. Juraj na konju, crkva prije urušavanja, čudotvorna Gospa, Marija lauretanska te crkva u sadašnjem stanju, bez zvonika i s navedenim tragičnim datumom 4. lipnja 2008. Ispod te slike je natpis “darovatelj za obnovu crkve”. Ciglica-svijećnjak prodaje se po 50 kuna, a za više se informacija zainteresirani mogu obratiti župniku. (al)

Izvor: 2853