Arhiva 27.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

OBNOVA ŠENOINE U ŠENKOVCU: Nagutali se prašine

Gotovo šest godina u Općini Šenkovec pričalo se o potrebi obnove Ulice Augusta Šenoe u Šenkovcu. Mijenjala su se i općinska vodstva, a obnova te ulice uvijek je bila u planovima. Najveći problem bili su neriješeni vlasnički odnosi jer se s pojedinim vlasnicima nije moglo doći do dogovora oko otkupa potrebnog zemljišta. Sada, kada je sve to ipak privedeno kraju i radovi su u tijeku, od pojedinih stanara čuju se pritužbe da se posao na prvoj fazi otegao, a oni dodatno gutaju prašinu i uništavaju obuću i vozila na neuređenoj prometnici. Mnogi gunđaju, ali za novine javno nisu spremni ništa reći. Jedino su Marija i Josip Bajs bili voljni stati pred objektiv i reći svoje mišljenje oko svega toga:
- Uz takav posao, prašina je neminovna. Srećom, sada je pala kiša, pa nam je lakše. Moramo se strpjeti, pa će nam onda biti bolje i ljepše. Ovi na vlasti u Općini nisu krivi za produžetak rokova. Vlasništvo nije riješeno na vrijeme, a to je bio posao onih koji su prije bili na čelu Općine. Što se tiče prašine, cestu nam zalijevaju da bi bilo bolje, ali sve to nije dovoljno. Ima bezobraznih vozača koji se i po takvoj cesti prebrzo voze. Problem je i u tome što je cesta, usprkos radovima, otvorena za promet. Neki su nezadovoljni jer nije napravljeno onako kako su oni htjeli. Čuli smo da su neki nezadovoljni što je prometnica tako široka i što je staza s jedne i druge strane, rekli su nam naši sugovornici.
Pitanje zašto se otegao posao u Šenoinoj postavili smo pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Šenkovec Alenu Kajmoviću koji je rekao:
- U Šenoinoj je, prema planu, bilo predviđeno da se središnji dio asfalta ne dira jer je izgledalo da je u redu. Međutim, kad se krenulo u radove, vidjelo se da tampon ispod tog asfalta iznosi svega 8 do 10 centimetara. Prema zakonskim odredbama, on bi trebao iznositi od 40 do 50 centimetara. Nadzorni je stoga upozorio, ako tako ostane, da se ne bi mogla dobiti garancija izvođača u trajanju od dvije godine. Načelnik je stoga odlučio da se ide u postavljanje novog asfalta u cijelosti. To je glavni razlog za produžetak roka. Ujedno su dodatnim radovima obuhvaćeni i neki zahvati na prilazima kućama za koje su mještani dali svoje primjedbe. Ti dodatni radovi ukupno će koštati nešto više od 80.000 kuna. Moram još reći da smo u svemu tome maksimalno išli na ruku mještanima koji imaju svog predstavnika s kojim redovno kontaktiramo.
Što je s imovinsko-pravnim odnosima?
Imovinsko-pravni odnosi riješeni su već ranije sa svim vlasnicima osim jednog. Radi se o Antunu Grošaniću kod kojeg je došlo do problema s već izgrađenim objektima. To je riješeno tako da mu se naknada platila po zakonskim osnovama. Iako je tražio znatno više novaca, prema procjeni sudskog vještaka isplaćeno mu je 9.000 kuna. Svi ugovori s vlasnicima od kojih je kupljeno zemljište su u Općini i svatko koga zanima može ih vidjeti.
Kada će završiti radovi na prvoj fazi?
- Kad je o prašini riječ, da bi mještanima olakšali život, prije prošlotjedne kiše, u dogovoru s čakovečkim JVP-om vatrogasci su svaki dan, osim vikendima, prije nego je na toj cesti veći promet, između 14 i 15 sati, prskali prometnicu. Sada su pri kraju radovi koje treba obaviti prije polaganja asfalta. Cesta bi trebala biti gotova ovih dana, do kraja srpnja. Treba reći da odmah kreće i druga faza, odnosno obnova narednih 315 metara ulice. Posao je dobila čakovečka TEGRA, a radovi moraju biti završeni za 90 dana. Projekt treće faze obnove kandidiran je za program EIB III, a odgovor bi trebao stići u rujnu ili listopadu. Sve u svemu, završio je Kajmović:
- Zahtjev za izradu projekta za rekonstrukciju te ulice datira iz 2005. godine. Otada je i odluka da se krene u radove. Nitko mi ne može reći da se taj posao dosad, u šest godina, nije mogao obaviti. Činjenica je da se moglo početi i prije. U cijeloj priči sada više nije bitno što se moglo riješiti, nego što je sada konačno riješeno. Mještani će se još malo stoga ipak morati strpjeti da bi se sve to kvalitetno privelo kraju.

R. Topličanec

Izvor: 2935