Arhiva 01.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

OBNOVLJENA I PROŠIRENA ČAKOVEČKA EKO TRŽNICA

Prigodno uz Dan Grada Čakovca i u svečanom tonu, na prostoru Gradske tržnice otvorena je preuređena Eko tržnica.

Obnovljena je u okviru projekta Zeleni krajolik kojeg su zajedno proveli brojni partneri: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, Inštitut za napredne tehnologije in komunikacije Murska Sobota, Razvojna agencija Grada Čakovca, Grad Ludbreg i EUVITA Cluster.

Otvorenju se odazvao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, akcentirajući tom zgodom da Eko tržnica svojim postojanjem i ponudom podiže konkurentnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Ekološke proizvode, unatoč nešto višoj cijeni, kupci uvelike traže, a stvaranjem uvjeta prodaje uz konkurentnu proizvodnju stječu se i uvjeti kasnijeg plasmana na vanjska tržišta.

- Ovakve projekte moguće je i treba ih financirati iz Europskih fondova, rekao je među ostalim ministar Jakovina.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je u Čakovcu prepoznata važnost lokalne proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe, što je i strategija Europske unije i Hrvatske.

- Takav omjer snaga će našim poljoprivrednicima, onima koji proizvode lokalne poljoprivredne proizvode visoke kvalitete, omogućiti bolje uvjete za plasman proizvoda. Čakovec je jedinica lokalne samouprave u Međimurju na čijem je području registrirano najviše OPG-ova i logično je da ulažemo u njihov razvoj. Na ovaj način svima njima želimo omogućiti lakšu prezentaciju i njihovu prepoznatljivost, što je zapravo samo prvi korak. Želja nam je da uskoro, uz onaj već formirani Savjet za zdravi Čakovec sve te proizvode plasiramo u vrtiće i škole - rekao je među ostalim Stjepan Kovač za otvaranja Eko tržnice.

Na svečanosti su također govorili Miljenko Ernoić, tajnik Hrvatske udruge tržnica te predstavnik Inštituta za napredne tehnologije in komunikacije Murska Sobota Damjan Jurič.

Ukupna vrijednost projekta bila je 469.470,a čakovečki udio iznosio je nešto manje od 90 tisuća eura. Osim preuređenja prostora na kojem se nalazi Eko tržnica, poljoprivrednim proizvođačima omogućeno je, sudjelovanje na sajmovima, formirani su novi promocijski i marketinški kanali, alati za promociju te je kroz održavanje stručnih okruglih stolova vršena edukacija lokalnog stanovništva i proizvođača.

 

 

Nakon otvaranja, ministar Jakovina podijelio je certifikate za integriranu proizvodnju obiteljskim poljoprivredni gospodarstvima s područja Međimurske županije.

Izvor: 3136