Arhiva 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

OBRTNICI SU ZADNJA RUPA NA SVIRALU

Obrtnička komora Međimurske županije prošlogodišnje aktivnosti ocijenila je na nedavnoj skupštini. Predsjednik OKM-a Slavko Faltak svoje je izvješće, po tradiciji, počeo sumiranjem aktivnosti na području zakonodavstva, ali u ponešto drugačijem tonu nego prijašnjih godina. U trci s vremenom, do ulaska Hrvatske u EU tone papira utrošene su na usklađivanje domaćeg zakonodavstva s europskim, ali bez gotovo ikakvog pozitivnog učinka na obrtništvo. Ni porezno ni radno-socijalno zakonodavstvo nisu predmet primarne pravne regulative EU i ona za njih eventualno daje tek neobvezujuće sugestije i mišljenja, ali je u nas mnogo propisa, uglavnom loših i diskriminatorskih za poduzetništvo donijetih pod izgovorom da je to potrebno radi usklađenja s EU i ulaska u EU. Jasno želimo reći da se s takvim stanjem ne želimo ni nemamo namjere miriti, rekao je Faltak. Kao primjer je naveo Zakon o radu donijet krajem prošle godine.
- U ime Hrvatske obrtničke komore uloženo je više amandmana - najznačajniji su onaj o priznanju radnog statusa i davanju Komori ovlaštenja da bude pregovarač u kolektivnim pregovaranjima te da bude ravnopravan član Gospodarsko socijalnog vijeća. Nijedan od njih nije usvojen, pa je tako i ovaj saziv Sabora prema obrtnicima pokazao stav kao i svi dosadašnji. Ozakonjeno je neodrživo stanje u kojem je partner u kolektivnom pregovaranju za radnike kod obrtnika i nadalje Udruga poslodavaca. I dok nam se u Zakonu o radu ne priznaje radni status, Zakon o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti, popularno nazvan harač, obrtnike je odjednom izjednačio kao “primatelje plaće”. Među prvima smo u zemlji reagirali na protuustavan zakon. On je za nas obrtnike još nepravedniji jer se naš dohodak tretira kao plaća iako plaću ni po kakvim regulama nemamo. Što je još važnije, još nam se jednom oporezuje dohodak, što je nedopustivo dvostruko oporezivanje, dok se pravnim osobama ne dira u dobit. To je još jedan, i slijepcu vidljiv, primjer kršenja ustavne kategorije o ravnopravnom položaju svih građana Hrvatske u gospodarskom poslovanju. Zakon je, međutim, u primjeni, a u ovom slučaju usklađenje s EU nije važno jer onda takvog zakona ne bi smjelo biti. Faltak je spomenuo još neke elemente zakonodavne djelatnosti. Primjedbe na Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, potkrijepljene peticijama imale su određen uspjeh jer je vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine u kojima se poslužuje hrana ipak omogućeno da se opredijele žele li biti pušački ili nepušački lokal. Neznatno su ublažene i odredbe za ostale objekte.
- Uvjete djelatnosti obrtnicima kroji i lokalna samopuprava, ne samo država. Ali u prošloj godini tu nije bilo velikih promjena. Paraporezi su već već tako visoki da je u sadašnjoj situaciji nemoguće povećavati namete ili uvoditi nove, rekao je. Smanjenje, koje je u svijetu trend, zbog krize, gotovo nikome nije palo na pamet.
Spomenuo je ipak jedan pozitivan primjer – Grad Čakovec “zamrznuo” je plaćanje spomeničke rente. Faltak je u svom izvješću prikazao i niz drugih polja aktivnosti Komore. Zaključio je ukupnom ocjenom stanja u međimurskom obrtništvu i njegovih uzroka. Tijekom prošle godine zabilježen je alarmantan pad broja obrta u Međimurju, kao nikad dosad u Hrvatskoj. Dok su koncem 2008. godine u Međimurju bila 1.833 aktivna obrta, na koncu 2009. godine bila su 1.684 obrta. Trend se i nastavlja, u svega dva mjeseca ove broj se smanjio na 1.641 obrt, 45 ih je u privremenoj odjavi. Obrtnička komora upozoravala je na uzroke - financijsku nedisciplinu, odnosno neplaćanje koje počinje od države, a i sve veći nedostatak poslova. To je i neizdrživo opterećenje porezima, doprinosima i drugim davanjima koja korijen imaju u gotovo potpunoj, neopravdanoj centralizaciji Hrvatske. Gotovo se ništa ne poduzima ni na suzbijanju sive ekonomije, odnosno nelojalne konkurencije fušera. Neefikasno i sporo pravosuđe ne pomaže obrtnicima da naplate potraživanja. Država u godini recesije nije poduzela nikakve mjere za olakšavanje poslovanja obrtnika, dok u lokalnoj samoupravi u pogledu opterećenja vlada potpuna anarhija. Razmahao se i običaj da lokalna samouprava osniva vlastita trgovačka društva registrirana za sve moguće djelatnosti koja oduzimaju posao obrtnicima, a pod kontrolom su lokalnih političkih struktura, što je i sukob interesa. Upozorenja na to nisu izazvala ni puno polemike, a kamoli promjenu stanja.
Dražen Kovač

Prema obrtnicima su licemjerni

Izvješće što ga je podnio predsjednik OKM-a Slavko Faltak nije izazvalo puno rasprave – bilo je izlišno, godišnja izvješća OKM-a po tradiciji su iscrpna i analitična. Franjo Cimerman, koji je i član Skupštine Hrvatske obrtičke komore, iznio je ilustraciju za diskriminatorski odnos prema obrtnicima, ali i licemjerje koje je uz to vezano.
- Hrvatska obrtnička komora ovu je godinu proglasila godinom žena u obrtništvu. Odbor naše skupštine za obilježavanje godine žena sastao se s izaslanstvom Sabora, predsjednica njegovog odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol predvodila je tridesetak kolegica, saborskih zastupnica. U razgovoru sa ženama obrtnicama one su se zanimale za njihove probleme, a predsjednica saborskog odbora rečeno je bilježila. Na kraju, na pitanje što je ono glavno u čemu bi saborske zastupnice svojim djelovanjem mogle pomoći, žene obrtnice istaknule su problem koji nije posebno ženski – obrtnici su jedina kategorija radnih ljudi koja nema pravo na naknadu u slučaju privremene nezaposlenosti. I to je zabilježeno. No, to se pitanje rješava Zakonom o radu koji je nedavno i donijet. HOK je i uz ovo pitanje uložio amandman. I ja sam u tome sudjelovao i znam da je dobar dio ovih zastupnica i iz HDZ-a i iz SDP-a glasao da se naš amandman odbijen.(d.k.)

Izvor: 2864