Arhiva 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

OBRTNIČKA ZADRUGA. Prodali dio zgrade i novac podijelili?!

U javnosti je proteklih dana počela kružiti zanimljiva obavijest članovima bivše Zanatske zadruge Napredak kojom se pozivaju “nekadašnji obrtnici, članovi i osnivači Zanatske zadruge Napredak da se jave Branku Vrbancu upravitelju Zadruge, koja sada posluje pod imenom Obrtnička zadruga Čakovec radi isplate novčane naknade za nekadašnje financiranje i poslovanje, temeljem čega je izgrađena sadašnja zgrada. Naime, krajem prošle godine dio poslovne zgrade je prodan za nešto više od milijun kuna od čega je upravitelj Branko Vrbanec sa nekim svojim kompanjonima određeni iznos nezakonito podijelio (ne zna se koliko) zaboravivši pri tome na sve one koji su tu zadrugu stvarali pa bi samim tim i oni morali učestvovati u podjeli plijena. Prijavite se u zdrugu i ostvarite svoje pravo”, piše u obavijesti. Tragom “obavijesti”, razgovarali smo sa sadašnjim upraviteljem Obrtničke zadruge Brankom Vrbancem, bivšim dugogodišnjim ravnateljem Županijske uprave za ceste. Vrbanec već u početku odbacuje bilo kakvu mogućnost da je kod “podjele plijena” bilo bilo kakvih nepravilnosti te potvrđuje da je dio zgrade u Parku Rudolfa Kropeka 2 prodan za iznos od milijun kuna, i to na potpuno transparentan način.
- Točno je, ispričao nam je Vrbanec, prema odluci Skupštine prodan je dio zgrade za iznos od milijun kuna, a kupila ga je javna bilježnica Mirjana Zvonarek. Ponavljam, radi se o odluci Skupštine i nema tu ništa “mutno”, a najmanje meni osobno treba da si sada napravim nekakvu spačku. Jasan mi je problem, nije to od jučer. To traje godinama, od vremena u kojem je zgrada izgrađena. Bivši zadrugari misle da su oni izgradili zgradu i da sada imaju nekakvo pravo na nju. Zgradu je izgradila Zadruga iz svog poslovanja, a svi oni koji su radili u Zadruzi bili su uredno isplaćeni za svoj posao. Zgrada nije imovina zadrugara, već Zadruge kao pravnog subjekta.
Gdje je onda završio novac od prodaje?
- Budući da je Zadruga već i prije bila na “klimavim nogama”, odnosno u gubicima, a zbog gubitka smo se našli u situaciji da ne možemo dobiti niti Bon 1, niti Bon 2, što nas je automatski isključivalo iz natjecanja za poslove, Skupština je donijela odluku da se jedan dio zgrade proda. Dijelom je novac namijenjen pokriću gubitaka, dijelom za izmjenu krovišta te izmjenu ulaznih vrata jer smo već nekoliko puta imali provalu. Također je donijeta i odluka da se vrate članski ulozi s revaloriziranom vrijednošću zadrugarima koji više nisu članovi. Sve je to odrađeno po zakonu i priče o tome kako je netko pokupio novac nisu točne.
Čime se zapravo bavite?
- Zadruga trenutno broji 14 članova, a bavimo se prikupljanjem poslova i njihovom raspodjelom među članovima. Skupština je izabrala tijela Zadruge, Nadzorni odbor i nakon prijave na Trgovačkom sudu djelujemo kao Obrtnička zadruga. Nekad je to bila Zanatska zadruga Napredak, osnovana je 80-ih godina prošlog stoljeća. U devedesetima dolazi do poznatih društveno-političkih promjena, 1995. godine osnovana je nova Obrtnička zadruga, a na osnivačku skupštinu odazvalo se 19 osnivača koji su uplatili određeni ulog, odnosno članarinu. Zadruga je osnovana prema svim tada važećim propisima i tih devetnaest osnivača radilo je praktično do protekle godine. Tada je na snagu stupio novi Zakon o zadrugama, pa nam je dat rok od godinu dana za usklađivanje akata s odredbama novog Zakona. To smo i učinili 31. ožujka ove godine. Napravljen je novi imenik zadrugara, a po Zakonu, član može biti jedino onaj koji radi pri Zadruzi i ima obrtnicu. Ono što je bitno je da su svi akti Zadruge u skladu sa Zakonom, a sve važnije odluke donijela je Skupština. Zakon je tu jasan - da nije bilo usklađenja, Zadruga bi se morala ugasiti, a u slučaju gašenja registrirane udruge, sva imovina išla bi lokalnoj zajednici na upravljanje, odnosno idućoj zadruzi koja bi eventualno bila osnovana.
Koliko starih članova trenutno imate?
- Puno ranijih članova izgubilo je status zadrugara jer su ili u mirovini, ili već godinama ne rade, tako da je od “starih” članova koji su bili tu ostalo njih dvoje, troje, a sve ostalo su novi članovi koji su uplatili članski ulog od minimalno 1.000 kuna. Poslujemo u otežanim uvjetima, kao i svi u ovoj državi, ali vjerujte, nikavih mućki nije bilo, ustvrdio je Vrbanec.
V.Trstenjak

Izvor: 2977