Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Od 15. prosinca novi željeznički vozni red

U pola noći od subote, 14. na nedjelju, 15. prosinca na svim europskim željezničkim prugama, pa tako i na Hrvatskim željeznicama (HŽ) prestaje vrijediti dosadašnji vozni red, a stupa na snagu novi, negdje s više, a drugdje s manje izmjena.
Po običaju, u nastavku naše čitatelje obavještavamo o promjenama do kojih je došlo na međimurskim željezničkim prugama. Iako spadamo u onu grupu u kojoj je malo promjena u odnosu na dosadašnji vozni red, ipak ćemo ukazati na njih po pojedinim prugama, kako bi oni češći ili svakodnevni putnici izbjegli eventualne neugodnosti.
Pruga Kotoriba - Čakovec - Zagreb
Ovdje je primijećena jedna novina za područje Međimurske županije, a ogleda se u tome što je ukinut ranojutarnji direktni vlak iz Kotoribe za Zagreb koji je polazio u 4.32 sata. Istina, on vozi i dalje, ali samo radnim danom (osim subote), i to do Varaždina u kojem putnici za Zagreb moraju presjesti u drugi vlak koji kreće u 5.27 sati.
Osim toga, ukinut je i vlak koji je iz Kotoribe polazio za Zagreb u 9.22 sata.
U suprotnom smjeru, vlak koji iz Zagreba polazi u 15.10 sati subotom više ne vozi.
I konačno, zadržana je i dalje loša povezanost Međimurja preko Zagreba s Jadranskim morem. Drugih izmjena, osim pomicanja trasa nekih vlakova za nekoliko minuta na ranije ili kasnije prometovanje, nema.
Pruga Čakovec - Mursko Središće
Na ovoj pruzi nema gotovo nikakvih izmjena. Veza s Lendavom nije ostvarena. Niti stajanje vlakova u planiranom stajalištu Brodec. Jedino je zbog završenog remonta te pruge nešto povećana brzina i skraćeno je vrijeme vožnje između Čakovca i Murskog Središća - kod putničkih vlakova za deset minuta, a kod teretnih vlakova za 15 minuta, od čega treba tražiti i uzroke promjene vremena polazaka, odnosno dolazaka nekih vlakova.
Pruga Čakovec - Macinec
Ovdje, također, nema nikakvih promjena. Veza sa susjednom Slovenijom nije uspostavljena iako se očekivalo da će ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju to biti ostvareno. No, zasada ništa od toga.
Isto tako, nije ni HŽ poboljšao povezanost ovog najzapadnijeg dijela Međimurske županije sa Zagrebom, naročito vikendom, kada je i dalje povezanost s Čakovcem - nikakva. I tako već nekoliko godina.
Franjo Marciuš

Izvor: 3059