Arhiva 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

OD PETKA DO NEDJELJE U ŠTRIGOVI: Urbanovo! / Vinski bal

Dolaze mađarski, slovenski te vinari s otoka Krka

Nakon humanitarnog vinskog bala održanog u subotu, u petak, 17. svibnja u sportskoj dvorani u Štrigovi počinje središnja manifestacija ovogodišnjeg, 14. po redu Urbanova koja će potrajati do nedjelje, 19. svibnja. Kako doznajemo od organizatora, predstavnika Međimurske županije i Udruge vinogradara i vinara Međimurske županije Hortus Croatiae, od visokih državnih dužnosnika na svečanosti otvaranja očekuju se potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar turizma Darko Lorencin. Ovogodišnji partner Urbanova je Primorsko-goranska županija, pa će se, uz međimurske vinare ,predstaviti i oni s otoka Krka. No, u goste nam dolaze i mađarski te vinari iz lendavskog kraja. Od domaćih, izlagat će vinari (odnosno vinske kuće) Damir Belović, Rajko Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Branimir Jakopić, Knehtl-Medenjak, Petar Kocijan, Milivoj Kossi, Vina Kojter, Dragutin Kunčić, Krešimir Lovrec, Alojz Novak, Boris Novak, Zvonko Petković, Bojan Štampar, Alojz Tomšić, Vinska kuća Turk, Milan Židov, Juraj Nemec, Zvonko Kerman, Vinska kuća Hažić, Vinogradarstvo i podrumarstvo Preininger, Agromeđimurje d.d. i Milan Horvat.
Urbanovo 2013. je međunarodna tradicionalna manifestacija koja sa održava od 2000. godine, s ciljem promocije Međimurske vinske ceste kao turističkog proizvoda te Međimurja kao poželjne turističke destinacije. Projekt Urbanovo razvija se već godinama, pa tako i sam naziv „Dani vina u županiji Zrinskih“ govori o namjeri da s ovom manifestacijom predstavimo cjelovitost povijesnog naslijeđa te bogatstvo turističke i eno-gastronomske ponude Međimurja.
U organizacijskom smislu, najznačajniji obol daju članovi Društva vinogradara i vinara Međimurske županije Hortus Croatiae koji ove godine slave 21 godinu rada i djelovanja. Tradicionalni suorganizatori u financijskom i logističkom smislu su Međimurska županija, Općina Štrigova, TZ Međimurske županije, a osim toga, projekt već godinama uživa pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede te ima značajnu potporu Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Središnji dio manifestacije je upravo trodnevni Festival Pušipela, Bajkovitih okusa te sajam vinarske i vinogradarske opreme koji predstavlja jednu od najvećih gospodarsko - turističkih manifestacija u Međimurju i šire. Urbanovo je s godinama preraslo granice Županije te je u široj regiji prepoznato kao izvrsna platforma za promociju kulture pijenja vina i naše međimurske autohtone sorte – županijske marke vina Pušipel. Osim toga, u vrijeme trajanja sajamskog dijela programa, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme s njihovim konzumentima, kupcima i poslovnim partnerima iz regije. Popratni program Festivala svake je godine sve bogatiji, pa ćete ove godine, uz vođene degustacije najboljih vina, moći uživati u jedinstvenom cooking showu koji će pripremiti eminentni chefovi. Organizirani su i brojni okrugli stolovi, prezentacije te stručna predavanja, radionice i kulturno-zabavni program za sve uzraste, kažu organizatori.
Velimir Kelkedi

U KURIJI TERBOTZ ODRŽAN TRADICIONALNI VINSKI BAL

Uvod u glavnu manifestaciju ovogodišnjeg Urbanova – Dana vina u županiji Zrinskih bio je Vinski bal održan u subotu u kuriji Terbotz Branimira Jakopića u Železnoj Gori. Brojni međimurski vinari i drugi gosti okupili su se na tradicionalnoj večeri kako bi uz vino i probrana jela popričali o „vinskim“ i drugim temama, ali i zaplesali, što niti ove godine nije izostalo. No, Vinski bal je i događaj na kojem se tradicionalno otvara prva boca međimurske robne marke vina pušipel, proizvedena prethodne godine. I to pušipel koji je ocijenjen najkvalitetnijim. Već po treći put, laskavu titulu osvojio je pušipel obitelji Dvanajščak, a prvu bocu iz 2012. godine na svečanosti je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Urbanova i zamjenik župana Matija Posavec.
- Sama činjenica kako je to već treća godina da je naš pušipel ocijenjen najboljim govori o kontinuitetu kvalitete te uloženom trudu. Vinograd u kojem raste naš pušipel star je 40 godina. I to utječe na kvalitetu i rodnost, kao - naravno, i samo njegovanje u podrumu. Pušipel je danas prepoznatljiv s vinske strane, no, potrebno je i snažnije ulaganje u marketing. Ruku na srce, još nije prepoznatljiv na većem dijelu hrvatskog tržišta. Treba reći i da pušipel najbolje ide uz hranu. Bez jela nije toliko slastan nepcu. Zaključno, kod potrošača treba razviti spoznaju o pušipelu, rekao nam je proizvođač najboljeg pušipela, ujedno i predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ Zdravko Dvanajščak.
Županov zamjenik Matija Posavec naglasio je kako je Međimurska županija - županija najboljeg vina na svijetu, a Vinskim se balom odaje priznanje svim našim vinarima.
- Zadatak Županije i drugih institucija je upravo promocija kvalitete vina. Jedino na taj način možemo privući strane turiste, a u tome i uspijevamo jer smo, bez obzira na krizu, već nekoliko godina uzastopce, županija koja bilježi najveći porast broja noćenja od svih kontinentalnih županija u Hrvatskoj. Pečat ukupnoj promociji turizma daje upravo Urbanovo, istaknuo je Posavec
Program je vodio Miljenko Ovčar, a goste Vinskog bala zabavljao je Globus band, dok je u popratnom programu nastupila muška vokalna skupina Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski.
Velimir Kelkedi

Mladi asistenti Vinskog bala

Uz sveprisutne pripadnike Zrinske garde Čakovec, goste Vinskog bala na ulazu u kuriju Terbotz dočekivali su, a kasnije i asistirali pri ceremoniji otvaranja prve boce pušipela, mladi u povijesnim kostimima.
Na fotografiji su Martin i Vinko Jakopić te Štrigovčanke Nikolina Šajnović i Tea Vujović. (vk)

Izvor: 3029