Arhiva 16.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Od ponoći Mađari zatvaraju "zelenu granicu" s Hrvatskom

17:00 - Priopćenjem se oglasila i mađarska Vlada. Evo što kažu: "Nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto najavio je da će od ponoći Mađarska zapečatiti zelenu granicu između Mađarske i Hrvatske. Naglasio je da će službeni granični prijelazi između Mađarske i Hrvatske ostati otvoreni, no pod strožom kontrolom. P. Szijjarto kazao je da mađarska Vlada očekuje da ova odluka donese učinak sličan zatvaranju mađarsko-srpske zelene granice. Također je naglasio da je hrvatski ambasador u Budimpešti, kao i ministri vanjskih poslova susjednih država, obaviješten o ovoj odluci, te dodao da je ovaj izrazio razočaranost odlukom."

 16:00 - Kao što smo najavili prije nekoliko sati, održana je sjednica mađarskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što se premijer Viktor Orban vratio sa sjednice Europskog vijeća. Najavljivali su se brojni scenariji, a donesena je odluka da se zatvara - zelena granica s Hrvatskom. Ona stupa na snagu od ponoći.

Što to u praksi znači, mnogima nije jasno. Naime, zelena granica sav je pogranični prostor osim samih graničnih prijelaza (za koje Mađari za sad nisu najavili zatvaranje). Prelazak zelene granice, šumom, poljem, ili rijekom ionako je bio kazneno djelo. No Mađari su najavili striktnu primjenu Schengena na zelenoj granici, što bi trebalo donijeti stroži pristup prekršiteljima, još više ograda i žice te češće i brojnije patrole, kako bi se zaustavili svi "ilegalci" koji izbjegavaju granične kontrole. Mađari su navodno ogorčeni na postupak hrvatskih službi koje izbjeglice dovoze vlakom do Botova, sjeverno od Koprivnice, te ih tamo puštaju van i neke od njih upućuju na "zelenu granicu". 

A na mostovima preko Mure u Međimurju, kod Goričana, i dalje se nalaze bodljikava žica i željezni paneli, spremni i za blokadu prometa samim graničnim prijelazima. Hoće li i do toga scenarija možda doći, znat će se idućih dana.  

- Granični prijelazi s Mađarskom nisu zatvoreni - potvrdili su za list Međimurje u Policijskoj upravi međimurskoj, u petak oko 15 sati.

Oko 16 sati neslužbeno smo doznali i koje su mjere do sad već spremne za zatvaranje "zelene granice" uz Međimursku županiju. Naime, na čistinama koje se nalaze u prostoru između starog i novog graničnog prijelaza kod Goričana, naravno sjeverno od Mure, također je povučena žičana ograda. Nije poznato jesu li je Mađari povukli još negdje uz Muru. Zna se tek da je i na "Železnom mostu" kod Kotoribe, tj. uz prugu, također spremna ograda, te da je pri silasku s njega u Mađarsku također žica, kako bi se branio silazak s mosta.

Prethodni članak o ovoj temi pročitajte na poveznici: 

http://www.medjimurje.hr/clanak/3155/2015-10-13/orban-je-spreman-kao-i-zica-na-mostovima-kod-goricana

Izvor: 3155