Arhiva 09.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Od starog tekstila pravit će izolacijske ploče

Gradsko komunalno poduzeće „Čakom“ Čakovec početkom prošle se godine u suradnji sa slovenskim partnerima uključilo  u projekt „Poreteks“, punim nazivom - Ponovna upotreba i recikliranje tekstilnog otpada zbog zaštite okoliša u prekograničnom području.  

 

Podsjetimo, uz izradu dvojezičnih web i mobilnih aplikacija sa savjetima o važnosti smanjenja nastanka otpada i njegovom pravilnom odvajanju, osnovni cilj projekta je – reciklaža tekstila. 

 

Proteklih su dana stoga na 3 lokacije u gradu Čakovcu (ulicama Tome Masaryka, Nikole Pavića i Ivana pl. Zajca), potom u Strahonincu, Nedelišću i Šenkovcu (kod zgrada općinskih uprava) te u Orehovici (kod stare škole) i u gradu Varaždinu, postavljeni smeđi kontejneri u koje građani mogu deponirati tekstil. 

 

Čakom prema projektu namjerava prikupiti ukupno 17.5 tona tekstilnog otpada iz kojeg će se izraditi novi odjevni predmeti, ali i izolacijske ploče. Time će se, ističu u tvrtki, potaknuti povećanje uporabe sekundarnih sirovina i energetski učinkovito obnavljanje objekata.  Projekt koji se sufinancira iz europskih izvora ukupno je vrijedan 406.389 eura. 

Izvor: 3120