Arhiva 13.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ODBAČENI EKSPLOZIV JOŠ UVIJEK VREBA: Nađe se granata iz Domovinskog ali i iz II. svjetskog rata

Mještanin Pribislavca je u petak, 7. kolovoza, skupljajući otpad u okolici Krapine pronašao eksplozivna sredstva, donio ih kući, ali onda o tome i obavijestio policiju. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu utvrdili su da se radi o ručnoj bombi, tri topničke granate manjeg i dvije većeg kalibra. Eksplozivna sredstva odmah su uništena na tome namijenjenom mjestu. Sutradan, u subotu, 8. kolovoza, prolaznik je u Čakovečkoj ulici u Donjem Kraljevcu uočio predmet nalik na zaostalu granatu iz II. svjetskog rata. Policijski pirotehničari utvrdili su da se doista radi o topničkoj granati većeg kalibra zaostaloj iz II. svjetskog rata. Najvjerojatnije je iskopana prilikom zemljanih radova. I ona je odmah uništena na sigurnoj lokaciji.


Policija i ovim povodom podsjeća da je još uvijek u tijeku nacionalna preventivna kampanja “Manje oružja - manje tragedija“, u kojoj građanima bez ikakvih sankcija mogu dragovoljno predati oružja i ubojita sredstva svih vrsta. Njih se ne smije odlagati u kontejnere za smeće ili ostavljati na otvorenim prostorima u prirodi, tako se ugrožava živote drugih.


Protiv građana koji dragovoljno predaju oružje, streljivo i eksplozivna sredstva policiji neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Policija one koji takva sredstva imaju poziva da ga ne donose sami u policijske postaje, to nosi opasnost da se ona aktiviraju. Želju za predajom treba prijaviti na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na adresu prijavitelja doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a dodatne informacije o njoj su dostupne na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 88 92.

Izvor: 3146