Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Odlučno NE Nk-u Međimurje!

Svi vijećnici, izuzev odsutnih HDZ-ovih, jednoglasno su na sjednici Gradskog vijeća Čakovca održanoj 6. ožujka podržali odluku kojom Grad Čakovec odbija sudjelovanje u preoblikovanju Nogometnog kluba Međimurje u sportsko dioničko društvo. Još odlukom iz svibnja 2011. godine Grad se obvezao da će u slučaju preoblikovanja kluba kupiti dionice u vrijednosti od 1,000.000 kuna.
- Taj iznos uplatili bismo Ministarstvu financija i to pretvorili u dionice te preuzeli i 2,500.000 kuna, koliko klub, uz ostalo, duguje državi, pojasnio je gradonačelnik Stjepan Kovač. Vijeću je na odlučivanje ponudio dvije opcije (prvu da se novac ne da, drugu da se uplati) jer, kako je napomenuo, ne želi da „zli jezici govore kako je on uništio nogomet u Čakovcu“. Vijećnicima je poručio neka glasaju po vlastitom nahođenju, no, svoj je stav iznio vrlo jasno, slično kao već i na jednoj od prijašnjih sjednica.
- Smatram da je takav način preoblikovanja Kluba krajnje neodrživ te bi bio potpuno nepravedan i prema građanima Čakovca i poslovno. Svotu od 1,000.000 kuna možemo uložiti daleko pametnije i korisnije, naglasio je. Iznio je i podatak da ukupan dug NK-a Međimurje trenutno iznosi 9,680.000 kuna te da je Grad Čakovec, što kroz gotovinu, što ustupanjem terena na SRC-u Mladost, posljednjih 5 godina u taj klub uložio čak 3,263.852 kune. Ujedno je podsjetio na činjenicu da je NK Međimurje udruga građana kao i sve druge, čiji Grad nije osnivač. Nadalje, ponovio je već poznat podatak da je Grad posljednjih mjeseci u više navrata tražio barem financijsko izvješće za prošlu godinu, no, odgovorni u klubu spomenuto nisu dostavili.
- To također govori o njihovom odnosu prema cijeloj priči. Grad podržava sport u cjelini, i nogomet, i želimo da Čakovec ima kvalitetan nogometni klub. Zato smo i predlagali čelnicima i NK-a Međimurje i NK-a Čakovec neka sjednu i porazgovaraju o mogućnosti osnivanja jednog kluba, no, to čak nisu niti pokušali, dodao je gradonačelnik.
U podužu raspravu o „vrućoj“ točki dnevnog reda potom se uključilo više vijećnika, no, svi su nastavili u sličnom tonu kao i gradonačelnik.
Đuro Bel: Bolje da novac bacimo kroz prozor
- Kad bismo im dali, to je jednako kao kad bismo novac bacili kroz prozor. Tako bi se barem ptice nebeske ili vrane najele. U 3. nogometnoj ligi, u kojoj trenutno igra NK Međimurje, pa čak niti u drugoj, nijedan klub nije išao u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo. Usto, čak sedam ljudi iz Ekoma još i radi za njih poput sluga pokornih, a općenito ne vidim način kako NK Međimurje može zaraditi i jednu kunu kad na utakmicu dođe 32 gledatelja koji tamo popiju 64 piva, ili više, slikovit je bio Đuro Bel (HDS).
Dražen Blažeka:
Sramote nas
Vijećnik Dražen Blažeka (HSLS) istaknuo je da bi eventualnom dotacijom Grad povećao i svoju dubiozu, a dodatnu neopravdanost takvom potezu daje i činjenica što je u klubu i dalje ista ekipa.
- Treba vidjeti i što je s drugim klubom koji također srlja u propast i pravi nam sramotu, rekao je Blažeka, misleći na NK Čakovec. Još nekoliko vijećnika izgovorilo je riječ „sramota“ dok je govorilo o tom „našem“ drugom nogometnom klubu.
Rajko Bulat predlaže
Zanimljiv prijedlog iznio je Rajko Bulat (Hrvatski laburisti - Stranka rada).
- Na stadionu su reflektori koji se ne koriste. Zašto ih ne bismo prodali i tako otplatili kredit za njih, a uštedjelo bi se i na struji. Možda ima nekog u Hrvatskoj tko bi kupio rabljene, zapravo praktički nove reflektore, rekao je. No, kako to nije bila izravna tema rasprave, prijedlog je zasad ostavljen po strani.
Unatoč odlučnom „ne“ NK-u Međimurje, vijećnici i gradonačelnik poduprli su nastavak rada Nogometne škole Međimurje.
- Gdje će mladi nogometaši danas-sutra igrati ako Čakovec ne bude imao nogometni klub, zapitali su se neki. Upravo stoga dana je i načelna podrška ideji o mogućem osnivanju novog nogometnog kluba. No, to je zasad samo ideja.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3072