Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Odluka Državnog odvjetništva poruka je lopovima - kradite!?

Pritužbom na način kako djeluje naše pravosuđe obratila nam se naša čitateljica Željka Kudrić iz Zaveščaka, kod Selnice. Ona je pretrpjela štetu krađom u trgovačkom centru Kaufland u Čakovcu 12. rujna 2013. godine. Opisuje nam što se dogodilo:
- Vrlo mlada, a trudna djevojka zamolila me da joj s police dohvatim omekšivač za rublje, jer ona ne može. Dok sam na trenutak bila zaokupljena time da stvar dohvatim, ona je iskoristila priliku i ukrala mi novčanik, što sam ubrzo shvatila. Unutra je bio novac, 2 tisuće kuna, ali i dvije bankovne kartice Zagrebačke banke i jedna Volksbanke. Uz ovu sam držala i zapisan PIN, pa je ubrzo dignuto 918 eura. Krađu smo suprug Zdenko i ja odmah prijavili policiji. Policija je za nekoliko dana počiniteljicu i našla, no, novca nije bilo.
Suprug je ispred centra vidio mlađeg čovjeka, pokazalo se da je muž ove koja mi je ukrala novčanik, a i organizator krađe. Njemu ga je na izlazu predala, tako da sama izađe čistih ruku. I kasnije sam ju viđala na istom mjestu, sad već s malim djetetom. Pa nitko ništa ne poduzima, moramo li se mi koji smo pretrpjeli krađe u Kauflandu organizirati da bi se netko pokrenuo?
Ipak, glavnina nezadovoljstva Željke Kudrić usmjerena je na nešto drugo. U prosincu 2013. godine Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu dopisom ju je obavijestilo da je donijelo odluku da nema osnove za daljnje vođenje kaznenog postupka protiv prijavljene, starije maloljetnice iz Pribislavca, tada stare 16 i pol godina. Ocijenilo je da daljnje postupanje ne bi bilo svrhovito, kako se kaže u dopisu, imajući u vidu vrstu i težinu kaznenog djela i sve okolnosti koje se odnose na ličnost i obiteljske prilike prijavljene. Dopisom je Željka Kudrić upućena i na to da će ovlaštena svoj eventualni imovinskopravni zahtjev u odnosu na počiniteljicu ostvarivati prema njezinim roditeljima, u parnici pred nadležnim sudom. Željka Kudrić tu pita:
- Zar odustajanje od progona ovakvog kaznenog djela po službenoj dužnosti i prepuštanje oštećenom da sam istjeruje povrat štete nije poruka lopovima da smiju krasti? Pa ništa im se neće dogoditi. Ja sam dugo živjela i radila u Njemačkoj, a jedna od kćeri mi radi baš u socijalnoj službi. Znam da bi tamo pravosuđe istjeralo i kaznenu odgovornost i nadoknadu štete, ili od nje ili od roditelja. Da ja sama istjerujem naknadu štete, vjerojatno je uzaludan posao, a još bi mi donijelo i više tisuća kuna troškova.
Zakon predviđa mogućnost
obustave postupka
Zatražili smo dodatna objašnjenja od Odvjetništva. Zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu i glasnogovornik ovih službi na području nadležnosti ŽDO-a Varaždin Darko Galić istaknuo je da se o samom predmetu ne može govoriti jer se radi o postupku prema maloljetnoj osobi. No, naveo je zakonski okvir za ovakve slučajeve. Kazneni postupak prema maloljetnicima reguliran je odredbama posebnog Zakona o sudovima za mladež i drugim propisima kojima su utvrđeni uvjeti pod kojima maloljetna osoba može biti kazneno odgovorna za počinjenje kaznenih djela. Njime su utvrđene i norme za vođenje kaznenog postupka prema maloljetnim osobama. Odluka u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima na kojima radi Državno odvjetništvo u potpunosti je utemeljena na zakonskim odredbama koje se odnose na maloljetne počinitelje kaznenih djela, tvrdi Galić. Naknada štete ionako nije predmet kaznenog postupka, kaže. Za imovinskopravni zahtjev oštećenika postoji mogućnost da on bude postavljen u kaznenom postupku, ali ne postoji obveza suda da o njemu odluči u okviru kaznenog postupka. Svrha kaznenog postupka je utvrđivanje kaznene odgovornosti i izricanje kaznenih sankcija. Naknada štete ostvaruje se u parničnom postupku podnošenjem tužbe, a sud je u tom slučaju dužan odlučiti o osnovanosti tužbenog zahtjeva tužitelja, kaže Galić.
Zakon je zakon, bio dobar ili loš, a kompleks ovog tipa krađa (i počinitelja) u Međimurju ima takve korijene da ga nijedan zakon vjerojatno ne može idealno pokriti niti ga samo kazneni progon može suzbiti.
Dražen Kovač

Izvor: 3071