Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Odobrena nagodba Međimurje betonu

Trgovački sud u Varaždinu na ročištu održanom 29. svibnja donio je rješenje kojim se odobrava sklapanje predstečajne nagodbe između Međimurje betona i vjerovnika te je tako potvrđeno i rješenje Nagodbenog vijeća u Zagrebu.
Dobre vijesti koje bi mogle dovesti do oporavka tvrtke zaposleni su nakon nedavno okončanog dvomjesečnog štrajka dočekali na poslu. Istina, ne radi se punim kapacitetom, ali se, ipak, radi. Prema nagodbi, država će se od svojih potraživanja odreći 2,8 milijuna kuna (100 posto) na ime kamate, otpisat će 13 milijuna kuna od glavnice koja iznosi 20 milijuna kuna, 3 milijuna kuna (15 posto svojih potraživanja) će se pretvoriti u kapital, a ostatak otplate ići će na pet godina, uz 4,5 posto kamate. Otplata počinje krajem listopada ove godine. Ostali vjerovnici naplatit će se po raznim modelima, pa će tako leasing kuće biti namirene prema planu otplate, banke iz bankarskih garancija po pozivu, ili uz reprogram na 7 godina uz 6 posto kamata i tromjesečne rate. Ostali vjerovnici odreći će se 25 posto utvrđenih tražbina, 30 posto bit će im pretvoreno u dionički kapital, a 45 posto duga naplatit će tijekom 7 godina, uz 4-postotnu kamatu. Svi ostali, koji od Međimurje betona potražuju iznose manje od 2,5 tisuća kuna, bit će isplaćeni u cijelosti do zadnjeg dana listopada. Ovako bi, kao predstečajna nagodba Međimurje betona, otprilike trebale izgledati predstečajne nagodbe i ostalih međimurskih tvrtki. Od oko 55 tisuća potencijalnih dužnika u postupku predstečajne nagodbe u državi (blokada duža od 60 dana), u Međimurju je krajem 2012. takvih bilo 945. Od toga je 526 bilo pravnih osoba i 419 obrtnika. Koliko će ih na kraju i ući u predstečajnu nagodbu, što je zadnji pokušaj spašavanja tvrtke, vidjet će se. Od većih tvrtki koje su već u postupku, ili čekaju rješenje, su Agromeđimurje i TEAM Čakovec.
TEAMU PRIVREMENA MJERA
Krajem travnja, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka dao je i TEAM d.d. Čakovec, tvrtka s 218 zaposlenih. TEAMU je naloženo da do četvrtka, 13. lipnja Nagodbenom vijeću dostavi nedostajuću dokumentaciju, u suprotnom će Nagodbeno vijeće donijeti rješenje o odbacivanju prijedloga za nagodbu. Istovremeno je Nagodbeno vijeće, na prijedlog TEAMA, donijelo rješenje o privremenoj mjeri, kojom se FINI nalaže da do četvrtka, 13. lipnja obustavi postupke ovrhe i osiguranja koji su pokrenuti nad tvrtkom TEAM. Naime, iz TEAMA su 6. svibnja zatražili zastajanje s provedbom ovrhe jer bi blokada žiro-računa značila nenadoknadivu štetu budući da radnicima treba isplatiti plaće te nabaviti i platiti repromaterijal za ugovorene radove i investicije u tijeku, a pred TEAMOM su i novi ugovori koji ne bi bili provedivi u slučaju blokade.
ŽELJE AGROMEĐIMURJA
Nad tvrtkom Agromeđimurje d.d. postupak predstečajne nagodbe otvoren je 9. svibnja, a za danas (utorak, 18. lipnja) je određeno održavanje ročišta radi utvrđivanja tražbina vjerovnika. Budući da je kao jedna od mjera restrukturiranja predviđeno i povećanje temeljnog kapitala, i to tako da bi se nakon sklapanja predstečajne nagodbe održala skupština Društva na kojoj bi se odlučilo o povećanju temeljnog kapitala za najmanje 10 milijuna kuna.
Svaki zainteresirani dioničar bi, prema pozivu na iskazivanje interesa za ulaganje novčanih sredstava u dionice Društva, za svaku dionicu Agromeđimurja koju ima mogao upisati i uplatiti po dvije nove dionice po cijeni od 200 kuna po dionici. Poziv svim postojećim dioničarima upisanim u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva upućen je krajem svibnja i vrijedio je do protekle subote (15. lipnja).
V.Trstenjak

Izvor: 3034