Arhiva 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ODRŽAN TREĆI SAJAM POSLOVA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Prošle je srijede u Čakovcu održan Sajam poslova u Međimurskoj županiji koji je priredio Hrvatski zavod za zapošljavanje, odnosno djelatnici njegove područne službe u Čakovcu. Sajam održan pod motom Korak prema rješavanju nezaposlenosti okupio je 84 izlagača, od čega je 61 bio poslodavac, a oni svojom ponudom izravno utječu na zapošljavanje. Zabilježen je i dosad najveći broj posjeta - procjenjuje se da je Sajam vidjelo oko 3 tisuće posjetitelja, za polovicu više nego lani, a oko tisuću i petsto onih traže posao ispunilo je i predalo svoje životopise.
Ovaj porast zanimanja zacijelo treba pripisati aktualnom stanju na tržištu rada, odnosno nezaposlenosti za trećinu višoj nego za vrijeme prošlogodišnjeg Sajma, ali i činjenici da se Sajam razvija i već postaje tradicija.
Ovogodišnji sajam donio je neke novosti – održan je na uobičajenom mjestu, u dvorani Graditeljske škole, ali u samoj dvorani, a ne u njenom predvorju. Izbjegavanje lanjske gužve dalo je mogućnost boljeg predstavljanja nekih sudionika, međimurskih srednjih škola.
Tu treba dodati i kritičku opasku – Sajam je mjesto na koji je došlo mnoštvo onih koji su željeli razgovarati o za njih presudno važnim stvarima – šansama za posao ili izboru zanimanja.
Prezentacije su dijelom uključivale glazbenu pratnju, i to preglasnu, koja je smetala osnovnom cilju Sajma.
No, ovaj detalj ne bi trebalo biti isuviše teško popraviti u idućem izdanju Sajma. I ove su godine održana dva okrugla stola - ovaj put na temu mreže srednjih škola u Županiji i civilnog sektora kao nove niše u zapošljavanju.
Sajam je zaključen proglašenjem najboljeg štanda - priznanje je pripalo Graditeljskoj školi.
Očuvajmo postojeća radna mjesta
Sudionike i posjetitelje Sajma na otvorenju su pozdravili pročelnik PS-a HZZ-a Vladimir Zebec, kao organizator, Veselin Biševac, zamjenik gradonačelnika Čakovca, u ime tri međimurska grada, supokrovitelja Sajma, i župan Ivica Perhoč koji je Sajam i otvorio kao predstavnik Županije, glavnog pokrovitelja. Već u kraćem razgovoru s novinarima pred otvaranje Sajma Perhoč je rekao da pozdravlja nastavljanje ove aktivnosti koja nastoji dati odgovore onima koji traže posao ili su pred izborom životnog zanimanja.
No, istaknuo je da je oprezan kad je riječ o očekivanjima učinaka od Sajma:
- Stanje u gospodarstvu je takvo da su aktivnosti potpuno okrenute očuvanju radnih mjesta i bojim se da nema puno mjesta za nova, barem ne ove godine.
Zadatak svih nas u gradovima i općinama je tražiti mjere koje će poduprijeti novo zapošljavanje. Zato apeliram na načelnike i gradonačelnike da se založe da pomognemo gospodarstvenicima, da ovaj zabrinjavajući porast nezaposlenosti zaustavimo.

Dražen Kovač

Izvor: 2867