Arhiva 30.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ODRŽANA POLICIJSKA DRAŽBA UKRADENIH I OSTAVLJENIH PREDMETA

Jednom godišnje u Čakovcu se održava pomalo neobična dražba. Na njoj posve legalno možete kupiti robu koja nema vlasnika, štoviše, za koju se u većini slučajeva zna da je ukradena. Dražbovalište je dvorište Policijske uprave međimurske, a uprava je i dražbovatelj - to je objašnjenje neobičnom porijeklu, a i šarolikosti asortimana koji se prodaje. Na prodaju idu stvari koje je policija oduzela od počinitelja krađa i provala, a za koje vlasnik nije utvrđen ili mu možda samom nije bilo stalo da preuzme ono što mu je bilo ukradeno. Dio onoga što se prodaje su ostavljene stvari. Uvijek brojem prevladavaju bicikli, pa su i na ovogodišnjoj dražbi, održanoj prethodne subote, 11. rujna oni činili oko polovice na listi od oko 120 predmeta. No, bude tu i alata (i to ozbiljnog, bušilica, motornih pila i sl.), sve do motornih vozila.
- Dražba iziskuje određene pripreme, ne radi se samo o tome da se građane pozove u subotu i kaže da prodaja počne u 9 sati, a sat prije toga da mogu razgledati ponuđeno, kaže Zlatko Baranašić, predsjednik povjerenstva policijske držabe. Na prodaju ide ono što je policija čuvala dvije godine, što je zakonom propisan rok nužan da bi se smatralo da je prvotnom vlasniku pružena mogućnost da ukradenu stvar preuzme. Nije to ni sve – za predmete za koje se zna mjesto otuđenja obaviješću istaknutom na općinskoj/gradskoj oglasnoj ploči mora se oglasiti da policija drži stvari koje traže vlasnika. Ono što nije našlo vlasnika slobodno se proda.
- Otišlo je sve, ove godine prodaja je bila izuzetno uspješna - sumirao je prodaju Dragan Stojić koji već niz godina obavlja dužnost dražbovatelja. Ona nije nužno u svakom trenutku ugodna – u relativno kratko vrijeme treba prodati više od stotinu predmeta, licitirajući od isklične do konačne cijene, i to kupcima koji nisu uvijek ni strpljivi ni disciplinirani. I iskusnog dražbovatelja začudili su neki detalji:
- Višu su cijenu postizali nekoliko godina stari bicikli od novih. Možda se radi o nostalgiji. Jedan dio starijih klijenata voli dizajn na koji je navikao. Čini se da su i današnji bicikli rađeni kao potrošna roba, ovi stariji su još uvijek solidniji.
Uz isklične cijene od 20 do 100 kuna, prodano je svih pedesetak bicikala, prosječna postignuta cijena kretala se oko 200 kuna. Možda je i uspjeh ove dražbe znak koliko su vremena loša - otišlo je baš sve, nisu prodana samo dva madraca i deset ribičkih rola. Najvišu je cijenu postigao skuter marke aprilia - izlicitiran je za 4 tisuće kuna. Taj je skuter u policijskom depou čekao deset godina. Otišlo je i svih deset motocikala, odnosno skutera i mopeda. Doslovce u posljednji trenutak, u trenutku kad je već bio objavljen kraj dražbe, po iskličnoj cijeni od 350 kuna prodana su i dva stara automobila (ili olupine, bolje rečeno) koje su tu također čekale deset godina. Utrženo je ukupno 14 tisuća kuna koje idu u državni proračun - jer je policija državna služba.
Tekst i snimke
Dražen Kovač

Izvor: 2892