Arhiva 11.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Održani Bajkoviti okusi Međimurja

Čakovečki Hotel Park bio je domaćin 5. gastro izložbe Udruženja ugostitelja Međimurja Bajkoviti okusi Međimurja, održane 5. travnja. Prilika je to u kojoj se predstavljaju vodeći ugostitelji naše županije, pa su tako svoje kulinarske domete prezentirali restorani Prepelica, Kristal, Međimurski dvori, Lovački dvori, Mamica, Dvorac Terbotz, Hotel Park, Gradska kavana Lovac i Kavana Argentina.
Velikom broju gostiju predstavili su se i učenici Srednje škole Prelog, članovi Udruženja ugostitelja Varaždin, radionica kolača Monika, OPG Zadravec Sirana Opor, Uljara Tkalec Šenkovec, Myrtillus domaći likeri i rakije, koktel majstori iz So-ho bara i Arcusa te vodeći vinari udruge Hortus Croatiae - Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kojter, Kossi, Boris Novak, Kunčić, No-Vin Alojza Novaka, Petković, Tomšić, Turk i Štampar.
Na stolovima ugostitelja našao se spoj tradicionalnih međimurskih jela u novom mileniju, pa su tako služeni hajdini žganci na razne načine, smuđ i šaran, kukuruzni žganci, šunka pečena u kruhu, dimljeni svinjski kare, slatki sir s tikvama, kolači od buče, grahova juha, picek na temfanje, svinjska pisanica s mljevenim tikvinim košticama, krumpir punjen mljevenim povrćem, sušene finote pod zajedničkim nazivnikom “međimurski suheraj”, jela od i sa svinjskom masti, suhi kolači i mnogošto drugo. Pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa održanog u Čakovcu u prosincu lani Slađana Herman komentirala je jela predstavljena na stolovima, pronašavši svima zajedničku crtu - autohtonost na nov način, oplemenjena dodatnim okusima i namirnicama iz našeg podneblja. Pomoć joj je u tome pružao moderator Ivan Goričanec koji je osmislio i vizualni identitet gastro izložbe. Sve je imalo i dobrotvornu notu. Čakovečki Lions club Zrinski, Rotary klub i Inner wheel klub sa svojim su članovima bili gosti te su samim time prikupljali vlastite donacije za potrebe jedne slijepe mlade osobe. Dobro raspoloženje trajalo je satima, što našim ugostiteljima svakako daje podstrek da i dalje oplemenjuju i nadograđuju svoj rad.
- Ovo nam je dosad peta izložba, u nakani da se mi ugostitelji međusobno predstavimo jedni drugima, razmijenimo i dobijemo nove ideje, ujedno se predstavljajući široj javnosti. Drago nam je što je interes velik i što se kultura stola, enogastronomije, našla na dobrom putu - rekla je u uvodnoj riječi predsjednica Udruženja ugostitelja Međimurja Dragica Horvat. Izložba je održana u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, Hotelom Park i Turističkom zajednicom Grada Čakovca.
A. Ličanin

Izvor: 2972