Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Održano 10. natjecanje orača Međimurske županije

Udruga za natjecanje orača Međimurske županije s Poljoprivrednom savjetodavnom službom u subotu, 26. srpnja provela je 10. županijsko natjecanje u oranju Orjemo međimurski na strništu kod govedarske farme u Polevama, najotvorenije natjecanje poljopriverednika jer natjecati se mogu ravnopravno i nečlanovi udruge, žene i muškarci u istoj kategoriji i bez obzira na životnu dob.

Županijsko natjecanje je izlučno jer pobjednici u dvije kategorije - u oranju s plugovima ravnjacima i oranju s plugovima premetnjacima - stječu pravo braniti boje Međimurja na 12. državnom natjecanju orača kojem je ove godine domaćin Požeško-slavonska županija.

U odmjeravanje vještine u oranju s plugom ravnjakom ove su se godine prijavili Luka Perko (rođ. 1992.) iz Preloga, Petra Jagec (rođ. 1996.) iz Strahoninca, Barbara Fučec (rođ. 1994.) iz  Ivanovca, Stjepan Jagec (rođ. 1969.) iz Strahoninca, Jura Jalušić (rođ. 1998.) iz Čakovca, Leo Sabol (rođ. 1999.) iz Ivanovca, Fran-Andrej Jalušić (rođ. 1997.) iz Čakovca i Matija Perko (rođ. 1995.) iz Preloga.

U kategoriji plugova premetnjaka nastupila su samo tri natjecatelja - Bruno Čerjavić (rođ. 1993.) iz Strahoninca, Tomislav Kolarić (rođ. 1978.) iz Savske Vesi i Miroslav Negovec (rođ. 1981.) iz Cirkovljana.

Natjecanje je vodio Siniša Hrgović iz PSS-a, a po vrlo preciznim pravilima natjecatelje su ocjenjivali kompetentni suci, stručnjaci PSS-a Tatjana Međimurec i Stjepan Pokrivač te nacionalni pobjednik u oranju prošle godine Željko Šebalj.

Nakon uobičajene dobrodošlice natjecateljima koju su im poželjeli Suzana Pajić, viša stručna savjetnica PSS-a i ključna operativno-organizacijska snaga natjecanja, dožupan Zoran Vidović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, krenulo je višesatno odmjeravanje vještina.

Ove je godine najumješniji bio Fran-Andrej Jalušić u kategoriji plugova ravnjaka, a Miroslav Negovec u kategoriji premetnjaka. Njih dvojica idu u Požegu pokazati kako mi to orjemo međimurski.

Marijan Belčić

Izvor: 3093