Arhiva 24.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ODVJETNIK GREDELJ: Treska odbila biti HNS-ov kadrovik!

U EKSKLUZIVNOM RAZGOVORU ZA LIST MEĐIMURJE ODVJETNIK VLADIMIR GREDELJ ISTIČE:

Suprotno očekivanjima ljudi iz mraka, Zvezdana Treska javit će se na oba školska natječaja!

Posljednjih mjeseci puno smo pisali o događanjima naroda u Osnovnoj školi Petra Zrinskog u Šenkovcu. No, od bivše ravnateljice nije se moglo puno toga čuti. Šutjela je. Sada je progovorio njezin odvjetnik Vladimir Gredelj koji se odazvao našem pozivu da odgovori na nekoliko naših pitanja.
Gospodine Gredelj, zašto Zvezdana Treska, koju Vi zastupate, nije željela, a niti sada ne želi izravno komunicirati s medijima? Odbila je i suradnju sa Županijom koja joj je, dok je bila ravnateljica OŠ Šenkovec, zapravo bila poslodavac!
- Od samog početka, izvještavanje većine medija bilo je zlonamjerno, suprotno novinarskoj etici i elementarnim standardima profesije novinar. Cilj nije bio izvijestiti javnost o problemu navodnog nezakonitog trošenja proračunskih sredstava u OŠ Šenkovec, već izvrgnuti ravnateljicu ruglu, ismijati je, poniziti, „posvaditi“ je s roditeljima i najširom javnošću i onda maknuti s mjesta ravnatelja. Neka mi nitko ne kaže da je kompromitirati ljude novinarski posao i smisao novinarstva. Dakle, stvaralo se ozračje linča, ozračje u kojem će svjetina klicati đelatima, umjesto stati u obranu žrtve. Stara je to prokušana metoda. Složit ćete se - u takvim okolnostima iluzorno je od jedne pametne žene kakva je Zvezdana Treska očekivati da sudjeluje u svom vlastitom smaknuću. Sa Županijom nikada nije odbila suradnju. Sa županom je bilo nekih nesuglasica. No, ne zaboravimo, župan nije županija!
Koja je prava istina o nabavci bioenergatora za školu? Vjeruje li ona u „vradžbine“ ili stvarno misli na zdravlje učenika? Čemu služe zamotuljci sjemenja iza slika pronađeni nakon njezinog odlaska?
- Ravnateljica je stvarno i jedino mislila na zdravlje učenike. Pokazalo se, međutim, da u zemlji u kojoj je neprepoznatljiv bilo koji sustav vrijednosti rijetko tko vjeruje da još netko uistinu i iskreno radi nešto za opće dobro. Zato nema smisla trošiti riječi. Javnost će se nakon nekog vremena sama uvjeriti tko je govorio istinu. Sve će se vrlo jasno vidjeti. Treba samo pratiti zdravstveno stanje djece i djelatnika škole i tko će biti novi ravnatelj - pričekati, pogledati nalaz Ministarstva i pričekati sudske odluke. Što se tiče „zamotuljaka“, o njima treba pitati one koji su ih „zamotali“ i „otkrili“. Povezivati „atlante“ s vradžbinama može samo onaj koji je elementarno neinformiran o dosezima radiestezije i bioenergije i ne zna ama baš ništa o radu profesora Maltara. Da usput spomenem, „atlante“ su postavljene na Općinskom i trgovačkom sudu u Bjelovaru, u Ekonomskoj i tehničkoj školi u Bjelovaru, u mnogim ordinacijama uglednih zdravstvenih djelatnika, stambenim zgradama, uglednim tvrtkama itd. diljem Hrvatske i u inozemstvu.
Za bioenergatore, koliko javnost zna, potrošeno je oko 100.000 kuna. Ona nije bila ovlaštena nabavljati do te svote. Dopušten maksimum bio joj je 20.000 kuna.
- Na poziv organizatora smjenjivanja ravnateljice, kontrolu zakonitog trošenja novca izvršilo je nadležno ministarstvo i izvijestilo da je sve u vezi s „atlantama“ učinjeno sukladno pozitivnim zakonskim propisima i pravnim aktima škole. Ravnateljica, naime, nije potrošila niti jednu kunu preko svojih ovlasti. Morate znati da je Školski odbor svojom odlukom odobrio nabavku „atlanti“ u iznosu od 50.000 kuna. Neki od tih članova, među kojima je i predsjednica Školskog odbora, danas „sjede“ u taboru organizatora događanja naroda. Ona poriče da je takva odluka donesena iako je samo nekoliko dana prije te tvrdnje, ničim izazvana i od nikoga pozvana , na blogu gospodina Hajdarovića, branila i hvalila ravnateljicu i objasnila da je školski odbor donio odluku o nabavci „Atlanti“. Ne znamo što se je toj ženi dogodilo , da je samo dan ili dva poslije, okrenula ploču. Možda policija sazna! Sve u vezi s nezakonitim trošenjem sredstava škole čista su dezinformacija.
Zaposlenici škole morali su duže vrijeme znati za te bioenergatore, a reagirali su tek sada. Postoji li za to neki poseban razlog? Nije li ipak politika u sve to uplela svoje prste?
- „Vođa“ bune protiv ravnateljice, šenkovečki Matija Gubec - Hajdarović znao je za „atlante“ gotovo godinu dana prije svoje akcije na blogu. Postoji uredna pisana korespondencija između njega i profesora Maltara. Međutim, kao „svaki spavač“, gospodin Hajdarović čekao je signal svojih naredbodavaca i tek onda otvorio priču. Je li politika uplela svoje prste? Ne! Politka je učinila puno više od toga! Politika je napisla scenarij, podijelila uloge, našla redatelja, producenta, snimila film i distribuirala ga javnosti putem medija. Znakovit je istup župana nakon izvanrednog otkaza ravnateljici objavljen u vašem listu 9. veljače ove godine: „U Šenkovcu sada iz svega treba isključiti politiku, roditelje i djecu. Sve treba prepustiti institucijama...“ Treba pitati gospodina župana tko je i zašto politiku, roditelje i djecu uopće uključio i tko će ih isključiti. Drži li on „daljinski upravljač“ u ruci ili netko drugi? Zašto od početka nije sve prepušteno institucijama? Zna župan da institucije nisu tako efikasne kao što je to politka, treba ih malo usmjeriti, pogurati. Onda to ide! Znakovito je i županova poruka institucijama , poglavito nadležnom misnistarstvu : „Oni moraju odgovoriti na konkretna pitanja , a to je je li sve to u skladu sa zakonom i propisima.“ Kao da su ga u Ministarstvu čuli . dan kasnije primio sam izvješće Ministarstva u kojem me viši prosvjetni inspektor izvješćuje da je procedura razrješenja i otkaza ravnateljici nezakonita, nabrajajući ih konkretno baš kako je župan „naručio“.
Jedan od glasnijih bio je i nastavnik Vladimir Novak kojemu je ona u školi bila nadređena, a on se, kao općinski načelnik, osjećao nadređen njoj. Nije li to bio jedan od razloga sukoba?
- Ne znam je li vjerojatno da se jedan načelnik male općine osjeća tako važnim. Ako bi to bilo točno, onda s njim nešto nije u redu. Osobno, ne bih gospodinu Novaku dao tako važnu ulogu. Smatram da je njegova uloga sporedna. Pravi razlog sukoba je taj što je ravnateljica škole odbila biti HNS-ov kadrovik. Možda je koincidencija, ali svi akteri rušenja ravnateljice članovi su spomenute političke stranke - Hajdarović, Novak, Horvat. Zamislite, „sasvim slučajno“ pedagog, kojeg nisu uspjeli uhljebiti u školi Šenkovec, bio je član HNS-a. Ne znam još jedino u kojoj je političkoj stranci župan?
U SDP-u! Gospođa Zvezdana Treska bila je gotovo dvadeset godina ravnateljica u toj školi. Mnogi kažu da joj je škola bila drugi dom, ali i da je školu svojatala kao da je njezina .
- To mi je prvi glas, ali ako je to točno, onda je to još jedan razlog zašto je gospođu Tresku trebalo ostaviti na mjestu ravnatelja. Ako se prema svojim poslovnim obvezama odnosite kao prema svojoj obitelji, svojoj privatnoj imovini, onda je to najviše što čovjek u poslu može dati. Svjestan sam, na žalost, da oni koji se istinski daju često budu „nagrađeni“ poput gospođe Treske.
Vaš ispostavljen račun kreće se oko 400.000 kuna. Nije li to puno?
- Je li nešto puno ili malo ovisi s čim ili s kim to uspoređujete. Za današnje prilike u Hrvatskoj, to je svakako jako puno novca. Međutim, pitanje je li to puno ili malo nije pravo pitanje. Pravo je pitanje tko je za izdavanje tog računa odgovoran i je li ga „smjestila“ bivša ravnateljica, kako podmeće netko pravno nepismen u Međimurskim novinama ili jednostavno zločest? Glede računa, stvari stoje ovako. Legitimno je pravo ravnatelja štititi svoj ugled i ugled škole, i u tu svrhu angažira odvjetnika. Za plaćanje avansa od 20.000 kuna ravnateljici nije potrebna ničija suglasnost, kao što joj nije trebala niti za nabavku „atlanti“. Što se tiče računa od 387.450,00 kuna, taj račun nema baš nikave veze s bivšom ravnateljicom. Za račun su odgovorni oni koji su, protivno ugovoru o zastupanju, otezali punomoć. Čim su postavili v.d. ravnateljicu, gospoda su požurila otkazati mi punomoć, bez ikakvog smislenog razloga, i time su prouzročili ovaj trošak. Naime, s ravnateljicom sam se sporazumio da na nagradu imam pravo samo u slučaju uspjeha te da si naplatim od onoga što ostvarim putem suda, i to od tužene strane, a ne od škole. Meni bi pripalo 30%, a školi 70% od onog što bi dobili na kraju sudskog postupka. U slučaju neuspjeha, ne bih imao pravo niti na jednu lipu od škole. Škola je, dakle, bila u prilici od odgovornih inkasirati oko 100.000 eura. Međutim, zbog otkaza punomoći od strane v.d. ravnateljice, na što nije bila ovlaštena, aktivirana je odredba ugovora po kojoj u slučaju neosnovanog, bahatog otkaza imam pravo na svojevrsnu štetu koju sam pretrpio tim otkazivanjem. Ako je netko smjestio školi, to su v.d. ravnateljica i njeni nalogodavci. Prema tome, ovo nije račun za učinjene usluge jer ih nisam niti pružio, već penali za nepoštivanje ugovora od strane škole.
Uglavnom ste pisali tužbe protiv medija, a oni su prenosili samo ono što se čulo na skupovima roditelja jer ravnateljica nije željela komentirati. Mislite li da će uopće doći do sudskog procesa protiv, recimo, našeg lista Međimurje, Večernjeg lista, Međimurskih novina...
- U novonastalim okolnostima, mislim da neće! Međutim, konačnu odluku donijet ćemo do kraja tjedna!
Škola nema tog novca, a Županija ni ne pomišlja to platiti. Kako ćete naplatiti dugovanje?
- Potpuno mi je nevažno na što Županija pomišlja! Postoje institucije koje su iznad županije. Što se škole tiče, ona uistinu ne bi trebala snositi ovaj nepotreban trošak. Da sam na čelu škole, podigao bih regresni zahtjev prema odgovornima koji su svojim protuzakonitim postupanjem ovaj ogroman trošak prouzročili, zbog čega je nastala šteta za školu.
Ravnateljica je razriješena dužnosti, dobila je izvanredan otkaz. Što kani poduzeti?
- Obratit ćemo se nadležnim sudskim instancama radi zaštite interesa bivše ravnateljice. Moram reći kako očekujem poništenje i jednog i drugog akta. Imam u rukama dokument nadležnog ministarstva, ima ga i Županija, u kojima su konstatirane brojne nezakonitosti. Sve će pasti kao domino kocke. Inače, primijetio sam još jednu dezinformaciju u tiskovini - da se gospođa Zvezdana Treska ne može javiti na raspisane natječaje. To apsolutno nije točno i ona će se upravo, suprotno očekivanjima ljudi iz mraka, javiti na oba natječaja. Poručujem im - gospođa Treska i ja kao njen odvjetnik nikada se nećemo umiriti u dokazivanju istine. Javnost ima pravo na istinu!
Razgovarao
Ivica JURGEC

Škola angažirala odvjetnicu Andreju Fileš - Ružić

Za osporavanje računa koje je odvjetnik Vladimir Gredelj poslao šenkovečkoj školi, na temelju punomoći o zastupanju i ugovora koje je potpisala bivša ravnateljica Zvezdana Treska, škola je angažirala svoju odvjetnicu. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Lidija Matoša o tome je rekla:
- Od župana smo dobili suglasnost da u vezi s ovim slučajem angažiramo odvjetnika. Ja sam stoga potpisala punomoć čakovečkoj odvjetnici Andreji Fileš– Ružić da nas zastupa prvo oko osporavanja računa koje nam je poslao odvjetnik Gredelj. To smo, zbog roka plaćanja - 20. veljače, morali prvo riješiti. Škola ima namjeru povući i tužbe napisane prema medijima, a kako ćemo i kada to učiniti, dogovorit ćemo s našom sadašnjom odvjetnicom. (rt)

Izvor: 2861