Arhiva 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Ogranak OraH-a i u Međimurju

U subotu, 5. travnja u Čakovcu je održan osnivački skup ogranka stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) za Grad Čakovec i Međimurje. Povjerenik stranke za Međimurje Kristijan Mavrek u uvodnom obraćanju okupljenima istaknuo je da će djelovanje stranke biti temeljeno na tri stupa - zaštiti prirodnih resursa Hrvatske, ovdje to znači Međimurja, zatim razvoju gospodarstva, u prvom redu na osnovi poljoprivrede i prehrambene industrije, i to malih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno OPG-a i obrta, a i na ekološkoj poljoprivredi, dok je treći stup društvena odgovornost i zaštita ljudskih prava. Mavrek je rekao:
- Međimurski ORaH može puno ponuditi stranci na nacionalnoj razini i utjecati na kreiranje politike u Zagrebu te tako biti prepoznatljiv dio hrvatske politike. Stranka u ovom trenutku ima više od četrdeset članova u Međimurju, ali i puno simpatizera i puno zainteresiranih za ulazak. Među članovima stranke, njih 20 posto ima političkog iskustva u drugim strankama, prvenstveno u SDP-u i HNSU-u, dok ostali političkog iskustva nemaju i nisu djelovala ni u jednoj stranci. Većina je mlada i nezaposlena.
Skupu je prisustvovala i predsjednica stranke Mirela Holy sa suradnicima. Kao žarište njenog djelovanja ona je istaknula gospodarska pitanja, što je sada najteži problem u Hrvatskoj. Rekla je:
- Prioritet u tome su razvoj energetike, proizvodnja hrane, i rješavanje vodnog sektora. Mi sada polovicu hrane i energije uvozimo, čime subvencioniramo tuđa gospodarstva. Vjerujem da te postotke možemo promijeniti i tako podignuti društveni proizvod te osigurati novo zapošljavanje.
Drugi element naše politike bit će zaštita javnog interesa. U hrvatskom društvu danas vlada nepravda, u njemu nisu osigurana jednaka pravila igre za sve. Da bi se to promijenilo, uvjet je korjenita reforma javne uprave - sada prevelike i zamršene i zato sklone sustavnoj korupciji, te neefikasnog pravosuđa.
Mirela Holy za jesen je najavila stranačke izbore u kojima će po načelu jedan čovjek, jedan glas sudjelovati svi članovi, dopisno i elektronski. Do toga će biti završeno konstituiranje ogranka u Međimurju - pripreme za to kao povjerenik će i dalje voditi Mavrek. Na skupu su na pitanja okupljenih, uz predsjednicu stranke, odgovarali i potpredsjednici Božana Zadro i Davor Škrlec te koordinator za središnju regiju Stanislav Horvath.(k)

Izvor: 3076