Arhiva 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

OKOLIŠ I ENERGETIKA: 100 milijuna kuna

U radnom posjetu Međimurskoj županiji nedavno su bili direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i njegova pomoćnica Renata Pavlina. Oni su tom prigodom održali radni sastanak s čelnicima međimurskih gradova i općina, ali i komunalnih tvrtki, na temu suradnje Fonda s gradovima i općinama u realizaciji projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i i korištenja obnovljivih izbora energije. Mladineo je tu suradnju ocijenio vrlo dobrom, u realizaciji je već 60 projekata za koje je Fond odobrio preko 100 milijuna kuna, uglavnom bespovratnih sredstava. Istaknuo je i još neke pokazatelje snažne inicijative gradova i općina u projektima iz djelokruga Fonda:
- Tu je i 6 projekata koji se odnose na gospodarenje ostalim kategorijama otpada - ambalažnog, ostalih polimera, otpadnih guma, baterija, akumulatora te električnog i elektroničkog otpada. Ova županija ima ekološku tradiciju i u tome ostvaruje dobre rezultate. Mi u Fondu konstatirali smo da je ona i najuspješnija u Hrvatskoj baš u kategoriji ostalih polimera, odnosno u prikupljanju ambalaže od ulja, lijekova, deterdženata i šampona te onoga što je svjetski, a ne samo hrvatski problem, prikupljanju polietilenskih vreća. Ona tu potpuno dominira, što dokazuje više od 600 tona te ambalaže, koliko se prikupi godišnje. Ovdje treba naglasiti da ta ambalaža ne ide na odlagališta, već u tvornicu koja ja izgrađena za uporabu te vrste otpada, u Gračacu, prvu te vrste. U njoj se od toga proizvodi nova sirovina ili gotov proizvod. Hrvatska je inače prva u Europi po zbrinjavanju ambalaže, a Fond je do sada građanima na ime naknade od 50 lipa isplatio 1,6 milijardi kuna.
Mladineo je naglasio aktivnosti na području Grada Čakovca u kojem se realizira 21 projekt iz svih vrsta djelatnost Fonda. Oni se ne odnose samo na gospodarenje komunalnim otpadom, već i na čistiju proizvodnju, na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, a ima čak i nekoliko projekata izrade stručnih i znanstvenih studija vezanih i na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najčešći projekti na području naše županije su uređenja odlagališta. Sada se uređuje 19 službenih, a neuređenih, dok su 3 divlja odlagališta već sanirana. Dogovoreno je produženje roka za završetak sanacije odlagališta u Totovcu. Ove aktivnosti će se i nastaviti jer sva odlagališta, bila službena ili divlja, moraju biti sanirana jer je to pretpostavka i očuvanju pitke vode i očuvanju tla, naglasio je Mladineo. Cilj Fonda je da sva divlja odlagališta u Hrvatskoj budu sanirana do 2012. godine, a do 2018. godine da bude organizirano 15 velikih centara za zbrinjavanje otpada. Kao posebna tema istaknuta je sanacija odlagališta, ali i samo zbrinjavanje komunalnog otpada u romskim naseljima, što je poseban problem naše županije. U raspravi s predstavnicima komunalnih tvrtki govorilo se i o mogućnosti da Fond sufinancira nabavu komunalne opreme
Mladineo je istaknuo i nove tendencije u aktivnosti Fonda na području naše županije:
- Ovdje u realizaciji projekata iz područja zaštite okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije imamo i sudjelovanje tvrtki. One nam se javljaju s projektima vezanim uz čišću proizvodnju, uz smanjenje emisije stakleničkih plinova i uz čistiji transport. Fond je sufinancirao 18 tvrtki s ovog područja u nabavci vozila kategorije euro 5, bez kojih one od 1. listopada ne bi mogle obavljati poslove transporta u zemljama EU.
Dražen Kovač

Izvor: 2853