Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Okupili se parovi s 50 i 60 godina braka

Udruga umirovljenika Međimurske županije održala je u četvrtak, 19. studenoga godišnju skupštinu u Gornjem Kraljevcu. Udruga koja danas broji oko 10 tisuća članova okupljenih u 27 podružnica uspješno ostvaruje svoje programske zadatke: okupljanje umirovljenika u sportsko-rekreativnoj aktivnosti i raznim oblicima druženja, kao i uzajamna pomoć osoba treće životne dobi, kako je istaknuo njen predsjednik Petar Horvat predajući izvješće članovima Skupštine.
Udruga je u svibnju održala županijske sportsko-rekreacijske susrete s 388 sudionika. Njena 24 natjecatelja sudjelovala su i na regionalnim susretima, ove godine održanima u Koprivnici, a s 18 natjecatelja i u međudržavnim susretima održanima u Ljutomeru. Ove godine, na žalost, nisu održani državni sportski susreti, zbog nedostatka sredstava, što je posljedica krize koja je pogodila i Maticu umirovljenika Hrvatske, kako je rekao Horvat. Govoreći o poslovanju Udruge, Horvat je istaknuo da dosadašnja kretanja daju razloge za vjerovanje da će ono biti pozitivno iako zbog prirode aktivnosti Udruge dobar dio troškova tek slijedi na kraju godine. No, Udruzi bi svakako kao pomoć dobro došla i dotacija Međimurske županije. Predviđena je u iznosu od 30 tisuća kuna koja je zasada izostala, kao posljedica financijskih teškoća Međimurske županije, a ne zbog nedostatka dobre volje. Horvat je istaknuo još jedan oblik aktivnosti Udruge: djelovanje kase uzajamne solidarne pomoći za pogrebninu koja ima 6 i pol tisuća članova.
Kasa je u prvom polugodištu isplatila 388 tisuća kuna na ime solidarne pomoći oko troškova pogreba, ali ima gotovo 1,8 milijuna kuna rezerve. Zainteresirani stoga nemaju razloga za bojazan da bi mogli doći u situaciju da su kroz članarinu nešto izdvojili, a zbog nestašice novca nisu mogli koristiti pomoć, naglasio je Horvat. Skupštini Udruge bio je prisutan i tajnik Matice umirovljenika Hrvatske Branko Cvetković koji je izvijestio o osnovnim crtama predloženog novog Statuta Matice. On kao novost predviđa koordinaciju djelovanja županijskih udruga u pet regija, od kojih bi svaka bila predstavljena u Predsjedništvu Matice.
Skupština Udruge održana je na uobičajenom mjestu njenih okupljanja i proslava, u restoranu K Jeleni. Razlog je taj što je u nastavku Skupštine održana jedna tradicionalna manifestacija Udruge: susreti njenih članova koji tijekom godine slave važan životni jubilej, pedesetu obljetnicu braka. Na ovogodišnjim susretima okupilo se 75 parova koji su proslavili zlatni jubilej, a među njima i nekoliko onih koji su slavili šezdeset, pa i više godina zajedničkog života. Bili su ovo već sedamnaesti susreti, po kojima je naša županijska Udruga jedinstvena u Hrvatskoj. Na njima se dosad okupilo 1.090 dugovječnih parova. Slavljenike i članove skupštine Udruge umirovljenika pozdravio je i jubilej im čestitao gost svečanosti, međimurski župan Ivica Perhoč. Pripadnici ste primjerne generacije koja je odgovorno i temeljito izvršavala svoje društvene obveze, a bila skromna u zahtjevima, rekao je među ostalim. Istaknuo je da će Županija pokazati da to zna vrednovati u odnosu prema Udruzi.
Ona će ispuniti preuzetu obvezu donacije za ovu godinu, a već je zacrtala pomoć Udruzi i u proračunu za iduću godinu. Župan je na kraju službenog dijela svečanosti predao ruže parovima, slavljenicima sa stažom od šezdeset godina, a primili su i poklone Međimurske banke, tradicionalnog sponzora Udruge. Svi sudionici susreta primili su i skromne poklone koje je priredila Udruga. Nakon službenog dijela, susreti su nastavljeni u neformalnom duhu sve do jutarnjih sati, uz zakusku, glazbu i ples.
Dražen Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2848