Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Opasan rak grla / Sreća je u dahu

Humanitarnom akcijom prodaje jabuka pod nazivom Zajedno smo jači i glasniji u subotu, 1. veljače na čakovečkom Trgu Republike te svetom misom služenom u ponedjeljak, 3. veljače u Županijskoj bolnici Čakovec Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec obilježio je dan svetog Blaža – zaštitnika oboljelih od bolesti grla. Laringektomirane su osobe kod kojih je, kao posljedica raka grla, odstranjen grkljan i dio neuromuskulaturnih struktura vrata. Rak grla u Međimurskoj je županiji deveto sijelo raka u muškaraca te je, primjerice, 2011. godine od tog sijela oboljelo 7 muškaraca i jedna žena. Petorica su godinu kasnije preminula.
Stoga su i ciljevi spomenute akcije bili ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla te senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba. (V. Kelkedi)

Sreća je u dahu
Sve što u životu želimo, ono za čime vječno tragamo zapravo je sreća. Međutim, stalno nam se čini da je ona uvijek korak ispred nas. Stresni uvjeti života, nesigurnost i borba za egzistenciju pogoduju nastanku psihičkih i emocionalnh poremećaja, padu samopouzdanja i pojavi bolesti.
Većinu ovih poremećaja moguće je otkloniti pomoću primjerenih vježbi i tehnika disanja. Znanost o dahu u primjeni donosi bitno unapređenje zdravlja, a što je najvažnije, daje osjećaj unutarnje sreće i povjerenja u život. Više o ovim tehnikama možete saznati na predavanju koje će se održati u petak, 21. veljače, u 18 sati u Čakovcu, A. Schulteissa 19 (bivše prostorije GK-a, nasuprot Pilke).Ulaz je slobodan.

Izvor: 3069