Arhiva 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Svi u školi vole Tenu

OPĆINA ŠENKOVEC PLAĆA POMAGAČA U NASTAVI UČENICI S DOWN SINDROMOM

Nakon svih vijesti i napisa o bioenergatorima, čudnim slikama i velikim računom za odvjetničke usluge iz Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec konačno i jedna lijepa vijest. Školu od protekle školske godine polazi učenica s Down sindromom Tena Murk iz Mačkovca. Međimurska Udruga za sindrom Down uspjela se izboriti da djevojčica dobije pomagača u nastavi radi lakšeg praćenja i svladavanja gradiva. Time joj je uvelike olakšan proces obrazovanja u osnovnoj školi. Prvu godinu pomagač u nastavi financiran je sredstvima Udruge dobivenim na temelju projekta koji je financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. No, kako je taj projekat završen s krajem protekle godine, Tenina majka Marija Murk i predsjednica Udruge za sindrom Down Višnja Horvat za pomoć su se obratile načelniku Općine Šenkovec Vladimiru Novaku, ujedno i profesoru glazbene kulture u šenkovečkoj školi. Kod načelnika su naišle na puno razumijevanje, tim više što je on, kao djelatnik škole, dobro upoznat sa slučajem male Tene.
On i nadležan općinski odbor podržali su prijedlog i iz općinskog proračuna će se za tu svrhu izdvojiti 30.000 kuna. Tako će mala Tena i dalje imati pomagačicu u nastavu Tasjenku Štrek koja joj je pomagala i protekle godine.

MILJENICA RAZREDA I ŠKOLE

Učenici u Teninom 2.b razredu odreda su nam rekli da svi vole Tenu jer je dobra prijateljica. Kada su na satu razrednika pisali pozitivne ocjene osobina svojih kolega, najviše ih je dobila Tena. Upravo za nju svi su napisali da je pametna, dobra i da im je najbolja prijateljica.
Tena nam je rekla da joj je Tasjenka prijateljica, a najbolji prijatelj joj je Karlo Sulejmani koji sjedi kraj nje u klupi i u svemu joj pomaže, kao uostalom, i svi drugi učenici u rezredu.
Tenina učiteljica Vesna Golub prezadovoljna je što je sve riješeno u Teninu korist, a time i njoj olakšan rad s ostalim učenicima u razredu, o čemu nam je rekla:
- Tena po prilagođenom programu radi samo matematiku i hrvatski jezik. Sve ostalo uči kao i ostali, ali uz pomoć pomagačice. Dobro usvaja sadržaje. Normalno je s drugim učenicima iz razreda uključena u sve izvannastavne aktivnosti i priredbe. To su uglavnom likovni i dramski sadržaji, pripreme za priredbe koje mi u razrednoj nastavi obavljamo u sklopu nastavnih sati. Pomagač u nastavi mi puno znači jer ja tako mogu normalno raditi s ostalim učenicima. Tena još nije do kraja usvojila čitanje, pa bi, da nema pomagačicu, to bio mali problem. Njoj u čitanju pomaže Tasjenka i onda Tena sama rješava zadatke. Kod Tene je vidljiv velik napredak u odnosu na prošlu godinu. S njom puno kod kuće radi i njena majka, pa je i napredak stoga toliko vidljiv. U predmetu priroda je fantastična. Sve što treba riješi, oboji, ali joj netko treba pročitati i zato je tu pomagačica. Tena jednostavno ide svojim tempom i mi joj u hodu prilagođavamo program.
Tenina učiteljica ističe i pozitivno reagiranje ostale djece na Teninu prisutnost:
- Ona je miljenica razreda, pa i cijele škole. Svi je znaju, od svih nastavnika i učenika, pa do kuharica. Učenici je doživljavaju kao sebi ravnu, svi je vole i pomažu joj ako zatreba. Mislim da je upravo ona zaslužna za pozitivno raspoloženje koje se osjeća svuda oko nje.

PRIJATELJICE

Za svoju pomagačicu u nastavi Tena veli da joj je prijateljica i jako se dobro slaže njom. Njena prijateljica, pomagačica Tasjenka isto je puna hvale za svoju malu, vrijednu učenicu:
- U početku mi je bilo jako teško jer nam je trebalo vremena da se naviknemo jedna na drugu. Sada smo već godinu dana zajedno i više nisam njena pomagačica, nego prijateljica. Takav rad naprosto ispunjava čovjeka. Ako kada i dođem neraspoložena i bez volje na nastavu, Tena to odmah primijeti i osjeti. Dovoljno je da me pogleda i ja sam odmah bolje. Na sve u razredu dobro utječe.
Načelnik Općine Vladimir Novak rekao nam je da se u Općini nisu dvoumili oko potrebe da se pomogne Teni, a ravnateljica škole Lidija Matoša istaknula je zadovoljavajuću suradnju s Općinom:
- Dogovor oko financiranja Tenine pomagačice u prvom redu znači osiguranje boljih uvjeta za Tenino obrazovanje. Veseli me što smo već s Općinom dogovorili i daljnju suradnju, pa smo dobili i 10.000 kuna za kupnju knjiga za školsku knjižnicu.
Predsjednica Udruge za sindrom Down Višnja Horvat i sama je majka djeteta s Down sindromom, pa je dobro upućena u njihove sposobnosti i mogućnosti:
- Ta djeca sve mogu postići ako im se ne ograniči kako da dođu do toga što mogu. Jednostavno im treba dati mogućnost i ona se onda mogu dokazati. Pomagač u nastavi za njih puno znači jer tada mogu i napredovati, ali je bitan i rad i zalaganje roditelja kod kuće.
R. Topličanec

Izvor: 2862