Arhiva 11.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

OPĆINA ŠTRIGOVA: Klizišta prijete progutati obiteljske kuće!

Otkako je posljednjih tjedana zimska hladnoća počela popuštati, snijegom i kišom natopljena zemlja pokrenula se u našem briježnom kraju. Načela je time i ljudski san. Probdjevene su noći iza obitelji Mauko, Podgorelec, Turk i Škvorc u Železnoj Gori kojima su zbog klizanja tla ugrožene obiteljske kuće, a propadanje tla u većoj ili manjoj mjeri građani redovito dojavljuju u ured Općine Štrigova.
U najvećem broju slučajeva radi se o pucanju tla u vinogradima, klizanju i propadanju cesta u zemlju i o pukotinama na zelenim površinama. Prizori koji oduzimaju dah vezani su uz područje Železne Gore na kojem je potvrđeno da su prijetnje najveće. Obitelj Škvorc strahuje da im obiteljska kuća neće dočekati jesen.
- Zemlja je proklizala već trideset metara. Odnijelo je voćke i stabla, a naš je najveći strah da nam kuća neće izdržati do jeseni. Pogledajte, klizište je već na šest, sedam metara od kuće. Sad su mi mjera dva stabla jabuke koja su tik uz rub odrona. Kad zemlja ponovo počne kliziti, povući će jabuke za sobom - ispričao nam je Željko Škvorc u četvrtak prijepodne, a već uvečer se odron zemlje uz njegovu kuću pomaknuo za dodatnih pola metra.
Najugroženije obitelji su u njegovom neposrednom susjedstvu. Albina i Stanislav Mauko svoje su strahove podijelili i s nama.
- Već nam je ugrozilo štalu, uskoro je više neće ni biti. Zemlja je odnijela voćke, pomaknula betonske stupove, vodovodne cijevi. Toliko je daleko došao odron da je i kuća pod prijetnjom - priča Albina, nastojeći nam ukazati na što više detalja.
U obiteljskoj kući Maukovih ostali su u jednom trenutku bez vode jer je klizište za sobom povuklo i vodovodnu cijev koja se zakrivila prema dolje - prateći “padajuću” zemlju. Uz popločani rub kuće vidljive su duboke pukotine.
- Ne znam je li sreća što nam kuća ima jake temelje, ali mislim da nas ništa neće spasiti pokrene li se sva ova zemlja nizbrdo - zabrinuti su Stanislav i Albina Mauko.
Imaju i bunar dubok 26 metara. Voda je trenutno na samo četiri metra od otvora na kojem visi vjedro, a u uobičajenim se uvjetima ne penje iznad 15 metara dubine.
Odustali od
izgradnje kuće
Dok gledamo imanje Maukovih, s nama je i Valerija Brezovački. Lice joj odaje zabrinutost, ali možda u njezinoj priči ima i nečeg dobrog. Sa suprugom Marijem na zemljištu između obiteljskih kuća Mauko i Škvorc planirala je gradnju obiteljske kuće. Cigla stoji na gradilištu, sva su davanja plaćena, ali jedino što je izvjesno jest da će od gradnje odustati. Bolje sada, nego kad priroda dodatno zaoštri zube.
- Dosad smo imali preko sto tisuća kuna troškova, podmirili smo sve obveze i davanja, a još nismo ni temelje napravili. Ne znam, gledam sve ovo sa strahom. Mislim da ovdje nećemo graditi, da to više ne dolazi u obzir - kaže nam Valerija kojoj se u “podjeli briga” pridružio tast Franjo Brezovački.
- Ovo smo zemljište prepustili mladima da se ovdje skuće, međutim, bojim se kako će se razvijati ovo s klizištem. Bojim se da ćemo od svega morati odustati, a već je potrošeno sto tisuća kuna - kaže Franjo Brezovački.
Stepenice u
vinogradu
Antun Podgorelec pokazuje nam pucanje tla u svom i susjednom vinogradu. Zemlja je propala taman toliko da izgleda kao prirodna stepenica, no, zbilja je puno manje simpatična od toga.
- Jutros sam primijetio da se i u vinogradu pomaknulo tlo. I moj je sin primijetio kod svoje kuće klizište, ali se sve nadamo da dalje od toga neće iako smo svjesni da će tek dani pred nama biti problematični jer su najavljene padaline - kaže nam Antun Podgorelec.
Da ih zemlja ne zatrpa
Obiteljska kuća Anice Turk nalazi se također u Železnoj Gori i o ugroženosti pozicije na kojoj je pozicionirana podrobno smo pisali prije dvije godine. Tada je Općina Štrigova pomogla s 50 tisuća kuna da se sanira klizište, kako zemlja ne bi, doslovno, zatrpala obiteljsku kuću i imanje. Aničin sin Miroslav Jakopić pokazuje nam što je učinio da izbjegne najgori scenarij.
- Sreća je što radim takav posao da imam mehanizaciju na raspolaganju. Svu zemlju koja nam se spustila do kuće bagerom sam povukao nekoliko metara dalje. Koliko je zemlja vlažna, pokazuje to da sam se zamalo prevrnuo bagerom usred dvorišta, i to u “prirodni bunar”. Naprosto se zemlja otvorila i našao sam se u vodi - priča nam Miroslav Jakopić. Stali smo i do oraha koji je klizanje zemlje prije dvije godine u stablu razdvojilo na dva dijela. Uspoređujući fotografije koje smo napravili tada i danas, razlika je upadljiva. U Robadju su građani zasad prijavili cestu uništenu u duljini deset metara zbog klizišta, dok se ostale prijave uglavnom odnose na pomicanja tla u vinogradima i na zelenim površinama. Najviše je stradao vinograd Stjepana Krampača u Robadju. Na toj smo lokaciji bili s predsjednikom Komunalnog odbora Općine Štrigova Antunom Zadravcem.
- Susjed Krampač živi u Sloveniji. Javio sam mu što se događa s klizištima i da mu je vinograd prilično uništen. Nije još ni došao vidjeti kolika je šteta, toliko je jadan. Ima nove nasade i znam da je vinograd, livadu ili naprosto zemlju nemoguće uspoređivati s obiteljskim domovima, ali eto, i tu je šteta nastala - rekao nam je Antun Zadravec.
Prijave u uredu Općine
Župan Ivica Perhoč u četvrtak je proglasio elementarnu nepogodu za područje Općine Štrigova zbog klizišta i odrona zemlje zabilježenih u ožujku i s prvim danima travnja. Štete nastale na infrastrukturi, nasadima, zemljištima i građevinskim objektima građani trebaju prijaviti u uredu Općine Štrigova.
- Ljudi koji smatraju da imaju štete nastale klizištem trebaju se javiti u Općinu. Mi ćemo prikupljati podatke i potom će komisija izaći na teren kako bi procijenila štete. U vremenu iza nas država je osigurala nešto novca da se štete od klizišta ublaže. Nadam se da ćemo i s ovom situacijom izađi na kraj. Iako smo svi u zahtjevnoj situaciji, i pojedinačno i kao društvo, najvažnije je da pomognemo onima kojima su ugroženi domovi - kaže za list Međimurje općinski načelnik Stanislav Rebernik.
Jasno je da su klizišta aktivirale velike količine oborina, a procjenjuje se da je površina ugroženog područja 15 hektara. Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda Općine Štrigova štetu je zasad procijenilo na 11,395.000 kuna.
Zabilježila i snimila
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3024